3 ствари не треба бранити деци

јул 14 22:19 2017

Стручњаци кажу да није добро када детету постављате ригидне границе страха, јер их то може учинити још плашљивијим. Неке ствари им, ипак, не треба бранити

 

Желећи да од својих малишана направе храбре људе, маме и тате их често кале и тамо где не треба. Стручњаци кажу да није добро када детету постављате ригидне границе страха, јер их то може учинити још плашљивијим. Неке ствари им, ипак, не треба бранити, као што су:

* Плачу – родитељи често говоре деци, поготово дечацима, да је срамота плакати, да сузе приличе само слабићима, да ће им се сви смејати… Онда они почињу да их крију или гуше, иако постоје и реални разлози да се исплачу. Тако уместо суза, често остану трауме.

* Плаше се – наравно да малишани не треба да буду плашљиви, поготово да имају страх од одласка код доктора, у школу, од учитеља и оцена, али ако се то и деси, најгоре је да им се подсмевате. Уместо тога, покушајте да разложите њихов страх и помогнете им да га превазиђу.

* Kажу “не” – Kада предложите нешто детету, а оно каже да не сме, немојте да му одбрусите да је кукавица, јер то лоше делује на његово самопоуздање. Саслушајте га, поразговарајте, упутите га зашто мислите да може и треба то да уради, а не да га кињите.

 

Извор: Новости

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.