Kako roditelji od svoje dece prave nesposobne ljude

decembar 30 00:52 2017

I suviše oprezni roditelji mogu da zaustave razvoj dece sprečavajući ih da se, zbog rizika od povreda, penju na drveće ili upuštaju u druge slične igre, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Polovina dece koju je anketirala agencija Aj-Si-Em rekla je da im je zabranjeno da se penju na drveće jer je opasno, a trećini da se igraju šuge. Među mališanima je bilo i onih kojima je zabranjeno da se igraju žmurke.

Istraživanje je naručila organizacija „Plej Ingland”, deo britanske Nacionalne kancelarije za decu, organizacije posvećene promovisanju dobrobiti mladih.

Ta organizacija je navela da bi roditelji trebalo da dopuste deci da se upuste u rizik kao što je penjanje na drveće, kako bi mališani na odgovarajući način razvili razne sposobnosti.

Direktor „Plej Inglanda” Edrijen Vosi rekao je da „stavljanje dece pod stakleno zvono” može uticati na smanjenje sposobnosti snalaženja u stresnim i izazovnim situacijama na koje će naići u kasnijem životu. „Igranje je suštinski deo odrastanja”, rekao je on.

Istraživanje je takođe pokazalo da tri četvrtine dece želi da ima mogućnosti da igra avanturističke igre.

Osam od deset roditelja složilo se da bi deci trebalo dozvoliti aktivnosti koje nose rizik od manjih povreda, dok se 19 odsto usprotivilo, a jedan odsto nije sigurno šta bi trebalo raditi.

 

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.