Moderno roditeljstvo će proizvesti generaciju sebične i nekulturne dece

oktobar 29 10:28 2016

Ja sam inače optimistična osoba. Verujem da se sve može rešiti i da ne treba dramiti bez potrebe. Upravo zato moram da kažem da je moderno roditeljstvo u ozbiljnom problemu, a nadam se da ćete slušati, ali veoma pažljivo…

Ko je u toj priči roditelj, zašto sve mora biti po njihovom? Niko ne kaže da treba konstantno da naređujete, ali ne treba ni sebi da stvarate dodatno opterećenje, tako što ćete im sve udovoljavati. Zapitajte se kakvu im lekciju na taj način šaljete. Da će dobiti sve što požele, ako požele. Hoće li?

Pročitajte i Raspuštena deca

Kada se deca loše ponašaju, roditelji su često skloni da to pripišu onoj “tako sva deca rade”. Verujte, nije tako. Deca su u stanju da urade mnogo više od očekivanog, bilo da se radi o manirima, poštovanju prema starijima, samokontroli i velikodušnosti. Mislite da deca ne znaju da sede pristojno u restoranu za večerom? Ili da ne znaju za sobom da sklone i počiste? To je glupost, jer jedini razlog zašto mislite da to ne znaju i ne mogu je taj što im niste nikada dali priliku da nauče. Podignite lestvicu očekivanja i videćete šta su sve u stanju da savladaju.

decc

Izgubili smo osećaj da i drugi učestvuju u procesu odgajanja naše dece. Ranije su to bili i nastavnici, vozači buseva, prijatelji, drugi roditelji dece sa kojom se naša deca druže. A onda se odjednom desilo da se unervozimo svaki put kada neko drugi kaže nešto o našoj deci, jer pobogu ko su oni da nama govore kako će se oni ponašati. Ipak su to naša deca. Podržavamo samo one koji podržavaju naš način odgajanja, iako on uopšte ne mora da bude ispravan. Previše svojatamo decu i imamo ekskluzivno pravo da samo mi utičemo na njihov rast i razvoj.

Pročitajte i Starac Pajsije Svetogorac: Ako hoćeš dobro da vaspitaš dete …

Sjajno je to što imamo sva moguća tehnološka dostignuća koja nam olakšavaju svakodnevicu. Možemo da naručimo hranu i namirnice onda kada se umorne vratimo sa posla, da pritiskom na dugme ugrejemo gotovo jelo. Da proverimo stanje na bankovnom računu jednim klikom. Sve je to impresivno, ali to takođe ima svoje mane. Deca treba da se uče strpljenju, a u okruženju u kojem je sve dostupno odmah to je gotovo nemoguće. Ako budu mislili da se hrana sprema za tri minute oni neće nikada poželeti da nauče da kuvaju ni shvatiti koja je razlika između pripremljene hrane u koju se uložilo vreme i trud, od one koja dođe gotova. Zato vi kao roditelji treba da im objasnite koje su prednosti prečica u životu. Kako onih tehnoloških, tako i onih koje se koriste svakodnevno u životu.

Objasnite im i koje su prednosti čekanja i strpljenja

Odjednom sve vaše potrebe nisu primarne, što je delimično i očekivano. Međutim, nisu više ni na drugom mjestu, a jedino što znate jeste da su deca na prvom mjestu. Zalažem se za to da deca budu na prvom mjestu, ali bez da apsolutno zanemarite sebe. Tako često se dešava da mame ustaju sto puta iz kreveta kako bi ispunile prohteve svoje dece. Kao i očevi. Ne postoji ništa loše u reči NE ponekad. Postoje jednostavno situacije u kojima je sasvim opravdano reći ne i objasniti deci zašto to radite. Bez obzira koliko želite da udovoljite deci, treba da znate da je sasvim ok da udovoljite i sebi.

Pročitajte i Roditelji, ne možete loše vaspitanje pravdati društvenom …

Bojim se da, ukoliko ne počnemo da radimo na ispravljanju ovih nekoliko grešaka, budućnost bi nam mogla pokazati prave posledice. Deca će odrasti u sebične, nestrpljive i nekulturne odrasle osobe. Neće to biti njihova greška, već naša. Zato molim vas roditelji širom sveta, borite se više. Dajte sebe manje. Dopustite deci da se razvijaju i pripremite ih na to da treba da budu uspešni u stvarnom svetu koji ste vi stvorili za njih, ali ih morate pustiti da nauče sami, piše ““Huffington Post“

Izvor: Haber.ba

  Categories:
napišite komentar

11 komentara

 1. oktobar 30, 08:50 #1 Andrea

  Radim sa decom i znam da tako moderno vaspitano dete susrecem vec 10godina, za jos 10 ocekujem takvu unucad. Kakvo li ce tek ono biti?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. novembar 03, 21:46 #2 Gricko

  Tako je. Izdriblali su nas počev od porodilišta, da beba mora biti konstantno uz majku u krevecu i biti joj na raspolaganju 24 sata kad god hoće da sisa (pri tome ne dati joj da pije vodu uopšte da bi više i češće sisala – nebuloza), kući isto: zamislila sam sebe kako malte ne ležim 24 sata i stalno sam na raspolaganju bebi koja kmeči svaki čas i moram da joj ponudim mleko, možda je žedna/gladna ili jednostavno “skakati” na svaki bebin “kmek”…..a dvoje starijih i muž (što je moj slučaj) neka se snađu pa ko preživi, I to je tek početak. Kako dete raste – pružaš mu sve što smatraš da treba da mu pružiš, učeći ga životnim vrednostima, plus i ono što samo traži (videvši od drugih), pričaš, sugerišeš, predlažeš…. ali ne smeš ni popreko da ga pogledaš a kamoli da povisiš glas ili nešto gore (da ga pljesneš vaspitno po guzi), u školi ne smeš da ga odstraniš sa časa bez obzira što ti ometa čas i tako dalje… I šta onda očekujemo? Kakvu decu? Eto, to nam je što nam je….tražili smo-dobili smo.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • maj 19, 18:35 Vesna

   Divnog li roditelja!!!!
   Tvoje malo sunce ne kmeci vec place….
   A ti bi pre podojila muza nego bebicu i bila iz nju 24h!!!!?
   Naravno svi drugi….Muz ,svekar,svekrva,dever jetrva….ko god neka se snadje!
   Jaja za rucak neka spremaju svaki dan ako su nesposobni da spreme bolji rucak!
   Ja zivim za MOG SINA I ISKLJUCIVO ZA NJEGA….Njegovom tati nije odgovaralo…okey,zbogom!
   Neradim….zivimo kod mojih ali zivim za njega…na svaki njegov treptaj tu sam!
   Evo vec 6 divnih godina i zahvalna sam Bogu sto imam za koga da zivim!
   I da….nisam sa njim dok se kupam i kada sam u toaletu!
   A vi milomuznice niste bas ni majke jedna kuja pa rezi na kera dok cuva decu!!!!

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. novembar 18, 08:27 #3 joca

  Gricko Grickaj .Kakve veze ima porodiliste sa tekstom?Zao mi je tvoje bebe !Pricamo o bebi!Razlika je ogromna.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 18, 20:59 Gricko

   Ccccc….Joco, Joco uvertira ti i nije neka…. daj nešto originalnije (ako uopšte možeš da smisliš)…. jer me ovo podseća na onu staru dobru: “Kada dužinu lakta izbačenog kroz prozor pomnožimo sa jačinom muzike iz kola i dobijemo koeficijent….” Dakle, poenta je (evo nacrtaću):
   u današnje vreme nova pravila prosto teraju tzv. moderne roditelje (a ne moraš da ih usvojiš, stvar izbora) da stvaraju pomenute u tekstu “generacije sebične i nekulturne dece” a tvrdim da se novopečenim majkama (što se prenosi i na drugog roditelja) sugestije o roditeljstvu daju još u porodilištu i onda u nastavku. Smatram da ima mnogo dobrih sugestija ali je i pregršt gluposti koje ne treba prihvatiti. E te gluposti u nastavku smatram da utiču na pogrešno vaspitanje dece u daljem životu. Ako još imaš nejasnoća, rado ću ti sve naširoko obrazložiti. Pozdrav.
   P.S. Mojih troje nisu više bebe, samo da znaš

   Odgovorite na ovaj komentar
   • novembar 18, 22:00 mama×4

    Procitala sam mnogo Vasih komentara, s obzirom da komentarisete vecinu tekstova. Posle svakog od njih ostaje vrlo neprijatan osecaj gorcine. Mozda kad biste se ostavili tog, tako siroko popularnog imidza opasne zene,prihvatili svoju ogorcenost i poceli da radite na njenom unistenju, mozda bi tada Vase srce moglo da se ispuni istinskom ljubavlju.

    Odgovorite na ovaj komentar
    • novembar 19, 01:17 Gricko

     Ako ste majka četvoro (samo pretpostavljam) u tom slučaju biste trebali imati razumevanja….no, avaj… moji komentari, moja stvar, sloboda mišljenja, stava i svega ostalog da ne nabrajam. Nisam prosta, nikoga ne psujem, ne vređam i slično. Čudi me da niste prokomntarsali reči izvesnog Joce koji mi se “lepo” obratio, pravo muški! Ja ne pratim sve komentare i teme sa ovog sajta, već samo one koji me dotiču – bilo pozitivne ili negativne.
     Pričate o gorčini? Pa ko stvara gorčinu gomilom članaka ovde i osudom dece koju ne smatraju ličnostima ovog društva i roditelje etiketirane kao “nevaspitani i bahati” ili što izvesna individua reče nešto u stlu “šta vredi jednoj majci-domaćici i da joj dete donese nazad kontrolnini na uvid…” …samo što nije dodala “glupa domaćica, šta zna ona o matematici i pravopisu, varjaču u ruke…”
     Vi mene ne poznajete da biste me osuđivali i da biste mi bilo šta sugerisali. Osnovna kultura nalaže da delite savete samo kada to neko od vas zatraži.
     Hvala na komplimentima a o mom ogorčenju i mojoj ljubavi imam sa kime da pričam, ne brinite. Prosto ne pratite moje komentare ako će vam biti lakše …. čitajte o cveću i leptirićima….

     Odgovorite na ovaj komentar
 4. decembar 12, 14:35 #4 Svetlana

  Vozač busa neka vaspitava svoju decu, moju decu ću vaspitavati ja.
  Dobro je da je konačno došlo vreme da su se roditelji prizvali svesti i preuzeli odgovornost u vaspitanju svoje dece.
  A netačno je da deca odgovornih i savesnih roditelja izrastaju u sebičnu i nekulturnu decu. Naprotiv. Izrastaju u vaspitanu, društvenu i društveno odgovornu generaciju. To nam je i potrebno, jer su nam generacije napuštene i zapuštene.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. maj 18, 12:15 #5 Jole

  U društvu u kome će svi biti nezreli, sebični i nekulturni, biti zreo, sposoban i samostalan daje veliku prednost vašem detetu, ali, na žalost, nije baš od neke koristi biti kulturan i nesebičan. Jako je teško izaći na kraj sa sebičnjacima i razmaženkovićima ako se koristi samo kulturan pristup.

  Koliko god da mi dete bude kulturno i samosvesno, učiću ga da na prostake i uobražene ide samo đonom, osim ako neće da ga ceo život neko jaše.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. maj 19, 18:25 #6 Vesna

  Moze i dosadasnje vaspitanje ali da ova zemlja uvede zakon protiv fizickog i psihickog kaznjavanja….Naravno i od strane roditelja!
  BATINA NIJE IZASLA IZ RAJA….BATINA JE IZBACENA…KAO I SAM PALI ANDJEO!
  Da je dobra i mi matori se ne bi branili vec bi se zahvaljivali svakom ko pozeli podici ruku na nas!

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.