Obuke nastavnika od 1. jula

13 juna, 2018

Obuke nastavnika koji će od 1. septembra predavati u petom razredu osnovne škole i prvom razredu gimnazije biće organizovane od 1. do 13. jula i u poslednje dve nedelje avgusta, izjavila je za Danas Olivera Todorović, rukovoditeljka Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Ona je rekla da školske uprave intenzivno prave rasporede obuka i da će oni biti poznati najkasnije do kraja iduće nedelje. Todorović je istakla da će obuke za primenu novih nastavnih programa proći nastavnici matematike, srpskog jezika i biologije koji će od jeseni predavati učenicima petog razreda, kao i profesori gimnazija svih predmeta koji će predavati đacima prvog razreda. Obuka traje dva dana, a nastavnici će imati i dodatnih osam sati on-lajn obučavanja, što je, prema rečima naše sagovornice, dovoljno da se upoznaju sa novinama u nastavnim programima koji su orijentisani na ishode i da im se ukaže na metode rada koje bi trebalo da primenjuju u učionici.
Ona podseća da su lane obuke bile organizovane za nastavnike tehnike i tehnologije, informatike i fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i najavljuje da će na red doći i nastavnici drugih predmeta. Tokom ove godine planirana je obuka 25 odsto nastavnika u Srbiji, a kroz nju su tokom aprila i maja prošli učitelji koji od jeseni „uzimaju“ prvake.
Komentarišući kritike dela prosvetnih radnika što se obuke sprovode tokom letnjeg raspusta, Todorović podseća da se vodilo računa da godišnji odmori za nastavnike počinju oko 10. jula i traju skoro do 20. avgusta. Navodi da zbog završetka školske godine i predstojećeg završnog ispita obuke nisu mogle da budu realizovane u prethodnom periodu.
Piše: V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


14 komentara na "Obuke nastavnika od 1. jula

 1. Milenko kaže:

  Ako postoji plan obuke i ko će ići na obuku zašto uvek u zadnji minut nastavnici saznaju i mi imamo planove, sve misterija i umrežavanje i seminari i sve sve!!!

  1. Razočarana kaže:

   Upravo tako. U našoj školi ni budući “prvaci” još nisu prošli obuku, a kad će ne znamo! Jedino znamo da će biti do kraja juna. Stvarno nije u redu.

 2. B kaže:

  Pare onima koji “treneraju”, a bodovi onima koje “treniraju”. Mehanizam za ekstraprihode onih koji su uspeli, ovako ili onako, da zajašu privilegovanog “seminarskog konja” ministarstva. Za nastavnike, u suštini, ama baš ništa novo. Različiti “zavodi” i njihovi “centri” na ovaj način gledaju da opravdaju svoje postojanje. Sva ta birokratija je itekako predimenzionirana, a pošto je ministarstvo svesno toga, uporno se bavi “reformisanjem” “sistema”. Da nije neko možda primetio da je bilo reči o smanjenju broja “pipaka” birokratske hobotnice ministarstva prosvete? Ne, naravno. Kontinuiranom “reformom” raste potreba za povećanjem broja tih pipaka. Dakle, birokratska hidra će samo nastaviti da raste, a broj škola će se smanjivati, broj nastavnika takođe, dok nikome na pamet na pada da, na primer, smanji kvotu broja učenika u odeljenju sa sadašnjih 30 na 20, zarad toliko željene efikasnije nastave. Čisti populizam licemerne vlastoljubive oligarhije čiju je “razvojnu” politiku ovde sve teže podnositi.

  1. Ana kaže:

   Bravo, kolega, neka si im rekao!!!

 3. Ivana kaže:

  Eto meni pravnica juče izbrojala 34 dana godišnjeg odmora i reče mi da mi počinje 3. jula. Šta ćemo sad? Na odmor ili obuku? Sram ih bilo, sve do jednog, koji znaju da smo prinuđeni da ceo svoj odmor potrošimo u ova dva meseca, pa nam baš u ta dva meseca uplaniraju obuku! I to intenzivno prave rasporede koji će biti poznati sledeće nedelje. Pa sram, sram vas bilo!!!

  1. Danijela kaže:

   Pa naravno godišnji odmor. Kada se budu udostojili da sve odrade na vreme i ja ću se udostojiti da se pojavim na obuku. Kako oni tako treba i mi

  2. Ruzica kaže:

   Bravo

 4. Božović Vladan kaže:

  Pa ovo je neverovatno. Ubacili su totalne gluposti u gimnazije, a đake preopteretili sa po osam časova dnevno, a sada maltretiraju profesore, da idu na +40° na nekakve “obuke” za tu budalaštinu.

  1. B kaže:

   Pare su u pitanju, pare. “Instruktori” će da za te obuke dobiju PARE. Manji deo, naravno. Veći deo “reformskog kolača”, za koji su bili “hit u Parizu”, strpali su u džep “bliski saradnici” i “glavni reformator”.

   1. Tina kaže:

    Nemam ništa protiv “izmena,obuka,reformi”,sve je to na papiru a primena je ravna nuli.Zarađuju i misle da smo toliko dno jer ćutimo .Zna se da su obuke “tezge”

 5. B kaže:

  Slučaj kaže ovako:
  školi ministarstvo dodelilo novac kao nagradu za dobru ocenjenost pri eksternom vrednovanju. Znate li za šta je jedino mogla da ga iskoristi?
  PA ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE NASTAVNIKA NA AKREDITOVANIM SEMINARIMA. Kakva učila, kakva oprema, SEMINAR BRE!
  Šta mislite, koliki je “seminarski obrt” na godišnjem nivou? Pozamašan. Pa firme su formirali u toj “delatnosti” – “obrazovni centri i agencije za stručno usavršavanje”.

 6. AA kaže:

  U zavodu za vrednovanje obrazovanja i ministarstvu prosvete ne mogu ništa normalno da smisle,daleko su oni od škole.

 7. Nik kaže:

  Jedva čekam odmor, mislim da smo mi umorniji od naših đaka. Kakva obuka ako dobijem rešenje za odmor. Ćao, nema me.

 8. aurora kaže:

  Da,vodili racuna da odmori pocinju oko 10.jula ,pa stavili obuku 12. i 13.jula.Ne znaju ni da racunaju!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama