Рекла сам: “Не мора да дели своје играчке са вама. Рекао вам је ‘не’. Ако буде желео, то ће и урадити.”

мај 06 22:10 2017

Kада је недавно у парку наишла на бесне родитеље, који су осуђивали погледом, мама Алања одлучила је да им се јавно обрати и да им одржи једну важну лекцију о васпитању деце.

 

Мама и блогерка Алања Kолберг недавно је на својој Фејсбук страници објавила фотографију свог сина, његове мале другарице и неколико играчака и уз њу написала врло снажну поруку која је изазвала бујицу коментара:

“Чим смо дошли у парк, Kарсона су опколика група најмање шесторице дечака тражећи му да им да његовог трансформера, фигурицу из Мајнкрафта и камион. Био је видно узнемирен и снажно је приљубио своје играчке на груди док су дечаци покушавали да их добију. Погледао ме је.
“Можеш им реће ‘не’, Kарсоне. Само реци ‘не’. Не мораш ништа више од тога да кажеш.”
Наравно, чим је рекао не, дечаци су дотрчали до мене да тужакају Kарсона како не жели са њима да се игра. Рекла сам: “Не мора да дели своје играчке са вама. Рекао вам је ‘не’. Ако буде желео, то ће и урадити.”

Међутим, то ми је донело неколико осуђујућих погледа родитеља који су се ту затекли. Ипак, ствари стоје овако: Да сам ја, као одрасла особа, ушетала у парк са сендвичем, да ли бих била у обавези да свој сендвич делим са потпуним странцима? Не! Да ли би било која васпитана одрасла особа пришла и тражила од мене да с њом поделим свој сендвич, а затим се наљутила када бих је одбила? Поново не.

Зато, заиста, док ме гледате тим ружним погледима, вероватно мислећи како смо мој син и ја прилично неваспитани, запитајте се коме заиста недостају манири – особи која не жели своје три играчке да дели са шесторицом странаца или шесторици странаца који од некога траже нешто што уопште није њихово, чак и када схвате да је власнику прилично непријатно?

Циљ је да научимо своју децу да функционишу као одрасле особе. И док знам одрасле који као деца нису научили да деле, знам пуно више оних који не знају како да кажу ‘не’, нити како да поставе границе, или како да се одбране. И ја сам међу њима.

Прочитајте још…Одмор је једнако важан ако и учење!

У сваком случају, Kарсон је те играчке понео како би их поделио са ћеркицом моје пријатељице, које смо упознали управо у парку. Није хтео да их да дрчним дечацима само због тога што је желео њу да изненади.

Зато, следећи пут када вам се дете пожали да неко неће с њим нешто да подели, молим вас имајте на уму да живимо у свету где нисмо у обавези да некоме дамо нешто само зато што је тај неко то од нас тражио. Ја сигурно нећу учити свог сина да свет тако функционише.”

 

Извор:http://www.skolarci.com

  Categories:
 1. мај 06, 23:32 #1 Jole

  Onog trenutka kada malo dete donese igračke u park, one nisu više njegove/njene. Sve ostalo vodi u konflikte i nesporazume. Jednostavno, mala deca (1-3 godine) ne razumeju ideju “mog” i “tvog”, treba ih pustiti da se otimaju i igraju sve dok nema fizičkog nasilja.

  Moje iskustvo je da je najbolje uopšte ne donositi igračke u park jer samo prouzrokuju otimanje, rasprave, tužakanja i konflikte.

  Одговорите на овај коментар
 2. мај 07, 20:03 #2 Tea

  Ja sam svom detetu od 2 godine to ovako objasnila : “ako želiš imati puno igračaka, moraš imati puno drugara, a drugari ćeš steći deleći igračke” i ona je to ukapirala. Nema otimanja, tuzakanja i kmekanja. I nikako ne podržavam ideju svadjanja oko igračaka uz opravdanje ” znače da se izbori za svoje u budućnosti” izvinite mame, pravite grešku jer vam je tako lakše. Prvo podržavala vršnjačko nasilje, drugo učite dete da se bori za pogrešne stvari. Nauci ga da se izbori za drugove i prijatelje, a ne za materijalne stvari. Deca su pametna i sve shvataju. Samo malo više truda i volje. Stvar je u vaspitanju.

  Одговорите на овај коментар
  • мај 08, 09:05 Mama

   Bravo, Tea! Kada bi se roditelji potrudili i malo vise vremena provodili sa svojom decom i potrudili se da im polako objasne neke stvari, umesto sto im u rukice tutnu telefone i tablete , deca bi bila i dobra i drustvena. Ne zna malo dete sta je ispravno, a sta ne, ako ga roditelj tome ne nauci.

   Одговорите на овај коментар
  • мај 08, 17:23 Jole

   Džabe što ste vi decu naučili da daju (ili ne daju) igračke drugima u parku ako 10 različitih klinaca ima 10 totalno različitih ideja o ‘deljenju’ igračaka. A mešati se u dečja posla je idealan recept za svadje medju decom a ponekad i sa roditeljima. Najpamentije je jednostavno ne donositi igračke u park. U to ne spada bicikl (koje je glupo davati osim ako ne želite da ih drugo dete odveze u drugi deo parka i ostavi u žbunju) i lopti koje su po prirodi namenjene deljenju. Ja ne dam svom detetu da nosi igračke u park osim ako neće sâm da se otima sa decom čiji su roditelji njima objasnili da treba “deliti” (što oni većinom interpretiraju kao uzimanje sleš otimanje, pogotovo kada im roditelji nisu u vidokrugu).

   Одговорите на овај коментар
 3. мај 08, 09:39 #3 Drugarstvo

  Pa i kad bi sjedinjene u parku i neko mi tražio pola sedi podelila bi. U vek su moja deca sa smokijem ili ne im drugim nudila drugu decu. U sad u skoli dele uzi u i kad zaborave podnijeti uginuo uvek im neko da pol svoje i podele skupa. Čak znaju da stave uzine na sto i svi jedu. Tako da im bude raznovrsna uzina

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.