Осам знакова да сте ужасан родитељ

Многим родитељима звучаће престрого, док ће неки сигурно имати штошта и да додају. Шта ви кажете, да ли ови знакови одају лоше родитеље?

Пушите и/или пијете иако сте трудни или дојите бебу

Ако пијете или пушите или, далеко било, и једно и друго иако сте трудни, ви сте школски пример лошег родитеља. Ово су навике које ће са сигурношћу утицати на здравље вашег детета.

pusenje
Не постоји довољно јак изговор да нерођено дете изложите ужасним ефектима алкохола и никотина. Можда најлошији је онај да је „за дете стрес који мајка преживљава због остављања дувана гори од самог дувана”. Драге маме, сама чињеница да у себи носите мали, нови живот који зависи само од вас требало би да вам буде довољан мотив да дуван оставите из најдивнијег могућег разлога!

Фризура или вечера?

Ако вам се више пута десило да вам деца гладују јер сте морали да намажете нокте или исфенирате косу, онда треба озбиљно да се запитате над собом. Можете провести читав дан улепшавајући се споља, али такво понашање вас чини ружним изнутра. И онда, џаба фризура…

Ударате своје дете

Није ме брига да ли су вас ваши родитељи тукли, а ви, ето, баш сте супер испали. Ударање другог људског бића једноставно није у реду! тачка. Као што је мушкарац који удари жену кукавица, тако је и мама која удара дете.

Деца вас неће због тога поштовати, само ће вас се плашити и једва чекати да окренете леђа да вам се освете. Нико не воли кад га ударају!

Свађате се пред децом

Расправе су нормална ствар, сви се повремено споречкамо. Али константне свађе и међусобно непоштовање родитеља пред децом оставиће дубоке ожиљке у њиховим срцима и имати велики утицај на њихов развој.

Деца страшно много пате кад им се родитељи свађају. Осећају се несигурно, понекад чак и криво због свађе. У реду је не слагати се са мужем или женом, али радите то поштујући једно друго, без ружних речи.

Пасивно-агресивни хумор
Не дирај ништа, не причај ништа, не понашај се као дете

Заиста? Па зашто сте уопште постали родитељ?

Деца морају да пипају и истражују свашта. Тако се развијају и уче. Гласни су јер знају да ће тако задобити вашу пажњу. Кад проспу сок или им испадне виљушка то је зато што се њихове моторне вештине још развијају.

Ако очекујете да вас дете беспоговорно слуша и буде мирно и тихо, онда стварно немате појма о деци. Не може све бити под вашом контролом, пустите их да буду ДЕЦА!

Пречесто их кажњавате

Сваки родитељ има свој метод дисциплиновања деце. Проблем настаје када родитељи тај метод користе да би дете држали мирно и под контролом. Ако дете није направило никакав проблем, не кажњавајте их само да бисте на миру одгледали серију.

Ово је, у најмању руку, злобно.

Искаљујете се на њима

Имали сте напоран дан? Дошли сте кући и експлодирали на дете због најмање ситнице. За ово никад нема оправдања.

Моника Прието

Списак са којим се у великој мери (мада не у потпуности) слажемо преносимо као ауторски текст, не као став Зелене учионице.