Osam znakova da ste užasan roditelj

17 avgusta, 2016

Mnogim roditeljima zvučaće prestrogo, dok će neki sigurno imati štošta i da dodaju. Šta vi kažete, da li ovi znakovi odaju loše roditelje?

Pušite i/ili pijete iako ste trudni ili dojite bebu

Ako pijete ili pušite ili, daleko bilo, i jedno i drugo iako ste trudni, vi ste školski primer lošeg roditelja. Ovo su navike koje će sa sigurnošću uticati na zdravlje vašeg deteta.

pusenje
Ne postoji dovoljno jak izgovor da nerođeno dete izložite užasnim efektima alkohola i nikotina. Možda najlošiji je onaj da je „za dete stres koji majka preživljava zbog ostavljanja duvana gori od samog duvana”. Drage mame, sama činjenica da u sebi nosite mali, novi život koji zavisi samo od vas trebalo bi da vam bude dovoljan motiv da duvan ostavite iz najdivnijeg mogućeg razloga!

Frizura ili večera?

Ako vam se više puta desilo da vam deca gladuju jer ste morali da namažete nokte ili isfenirate kosu, onda treba ozbiljno da se zapitate nad sobom. Možete provesti čitav dan ulepšavajući se spolja, ali takvo ponašanje vas čini ružnim iznutra. I onda, džaba frizura…

Udarate svoje dete

Nije me briga da li su vas vaši roditelji tukli, a vi, eto, baš ste super ispali. Udaranje drugog ljudskog bića jednostavno nije u redu! tačka. Kao što je muškarac koji udari ženu kukavica, tako je i mama koja udara dete.

Deca vas neće zbog toga poštovati, samo će vas se plašiti i jedva čekati da okrenete leđa da vam se osvete. Niko ne voli kad ga udaraju!

Svađate se pred decom

Rasprave su normalna stvar, svi se povremeno sporečkamo. Ali konstantne svađe i međusobno nepoštovanje roditelja pred decom ostaviće duboke ožiljke u njihovim srcima i imati veliki uticaj na njihov razvoj.

Deca strašno mnogo pate kad im se roditelji svađaju. Osećaju se nesigurno, ponekad čak i krivo zbog svađe. U redu je ne slagati se sa mužem ili ženom, ali radite to poštujući jedno drugo, bez ružnih reči.

Pasivno-agresivni humor
Ne diraj ništa, ne pričaj ništa, ne ponašaj se kao dete

Zaista? Pa zašto ste uopšte postali roditelj?

Deca moraju da pipaju i istražuju svašta. Tako se razvijaju i uče. Glasni su jer znaju da će tako zadobiti vašu pažnju. Kad prospu sok ili im ispadne viljuška to je zato što se njihove motorne veštine još razvijaju.

Ako očekujete da vas dete bespogovorno sluša i bude mirno i tiho, onda stvarno nemate pojma o deci. Ne može sve biti pod vašom kontrolom, pustite ih da budu DECA!

Prečesto ih kažnjavate

Svaki roditelj ima svoj metod disciplinovanja dece. Problem nastaje kada roditelji taj metod koriste da bi dete držali mirno i pod kontrolom. Ako dete nije napravilo nikakav problem, ne kažnjavajte ih samo da biste na miru odgledali seriju.

Ovo je, u najmanju ruku, zlobno.

Iskaljujete se na njima

Imali ste naporan dan? Došli ste kući i eksplodirali na dete zbog najmanje sitnice. Za ovo nikad nema opravdanja.

Monika Prieto

Spisak sa kojim se u velikoj meri (mada ne u potpunosti) slažemo prenosimo kao autorski tekst, ne kao stav Zelene učionice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama