Шарчевић: Очекујем да кроз напредовање у звањима плата постепено буде увећана за око 25 одсто просветних радника

8 августа, 2018

До краја месеца биће завршен правилник о платним разредима који ће уредити систем расподеле зарада у јавним службама. Шарчевић: Онај ко ради у најтежим условима и ко се усавршава, може да очекује примања већа од осталих

Боља примања имаће наставници који у једној учионици имају ђаке неколико разреда,
Према постојећим зарадама у просвети, увођење платних разреда донеће највероватније наставницима распон плата од тренутних почетних 49.500 па и до 67.000 динара. Када се у то урачуна најављено повећање основне зараде и до десет одсто, месечна примања просветара могла би да буду у максималном износу и од 75.000 динара. Тај износ моћи ће да добију само они са највишим педагошким звањима и са вишедеценијским радним стажом, а таквих је мало у просветном систему. За већину, коверта ће бити дебља само за увећање које је најављено за крај године.
Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је за “Новости” да ће се расподела зарада према новим платним разредима, на којима заједнички ради неколико министарстава, обрачунавати према основици која треба да буде увећана пре краја године.
– Још не знамо тачан износ, да ли ће то бити десет одсти или један, два процента мање. То зависи од стања буџета и повећање тек треба да буде одређено. Просвета је, свакако, један од приоритета за повећање – каже Шарчевић за “Новости”. – Рано је говорити и о свим детаљима платних разреда, јер су преговори још у току. Свакако, они ће донети могућност да људи напредују, а кроз виша звања и да добију бољу плату.
Министар објашњава да ће плате расти зависно од радног стажа, као и до сада, али и према напредовању у звањима. Тренутно, наставници када напредују у служби могу да добију неко од четири педагошка звања и са њима ће бити у већој платној групи од осталих колега. Биће у истој групи као лекари.
– Очекујем да кроз напредовање у звањима плата постепено буде увећана за око 25 одсто просветних радника – најављује министар Шарчевић. – Наставници ће бити у осмој платној групи, али они са звањима биће разврстани у девету, боље плаћену групу. Ту ће бити и 502 наставника који раде у отежаним условима – учитељи који предају у комбинованим одељењима, углавном у сеоским школама, или раде са децом са сметњама у развоју. Нови Закон о платним разредима никоме неће донети смањење зарада.
У Унији синдиката просветних радника потврђују да и они учествују у преговорима, а последњи састанак са министрима просвете, финансија и државне управе био је крајем јула. Према речима Јасне Јанковић, председнице Уније, очекују нови позив.
– Имамо неколико отворених питања. Рецимо, због чега су директори школа стављени у високи 11. платни разред. Ако тако остане, то ће направити велике разлике у платама и довешће до тога да ће се директори грчевито борити за фунције и биће спремни на све, само да их не изгубе. Забрињава и што се нигде не виде радници на минималцу, па не знамо шта њих може да чека. За нас је спорно и што су наставници одвојени од лекара, па ће плата доктора почетника бити једнака заради професора са највишим звањем и најдужим могућим стажом.
Јасна Јанковић каже да, према њиховој рачуници распон плата, према садашњој основици треба да буде од 49.500 до око 67.000 динара, али се не зна на који начин ће се она повећавати. Око 16 одсто увећања моћи ће да се стекне на основу радног стажа, али синдикат има дилему по којим правилима ће бити додатно увећање, јер како тврди, само 500 људи у Србији има неко од педагошких звања која предвиђају повећање.
Правилник о платним разредима у јавним службама, који ће се односити на просвету, здравство, културу, науку и још неколико мањих сектора биће завршен до 1. септембра, потврђено је “Новостима” у Министарству државне управе и локалне самоуправе. Његова примена почеће када и примена Закона о платама у јавним службама, од Нове године.
– Постојећи коефицијенти у тренутном систему нису упоредиви међу секторима, што је један од великих разлога због чега смо и започели реформу система плата – објашњавају у Министарству државне управе и локалне самоуправе. – Радимо на увођењу јединственог система коефицијената за цео јавни сектор (без јавних предузећа). Увођење таквог система ради се у сарадњи са надлежним државним органима, али и у редовним консултацијама са синдикатима. Он ће довести до транспарентнијег, правичног и упоредивог система зарада што је важан сегмент у управљању како људских, тако и финансијских средстава.
Биће боље
Увођење платних разреда у јавној администрацији је реално очекивати од Нове године. Ресори су завршили у целости свој део посла, у току су разговори са синдикатима, а онда до краја године би требало да прођу скупштинску процедуру – рекла је за “Новости” Ана Брнабић, председница Владе Србије.
Не треба, како је истакла, очекивати само повећање зарада, већ ће свако знати колико ће да заради, а уводе се и награде за квалитетан и вредан рад, “што је посебно важно за просвету”.
Премијерка је рекла да ће повећање плата уследити после сагледавања фискалних ефеката и да ће се односити на просвету, здравство и сектор безбедности, истичући да су плате мале нарочито у Војсци Србије. (В. М.)
Услови реалини и правични
У министарству државне управе и локалне самоуправе објашњавају да повећање плата зависи искључиво од стања у буџету, те сходно томе плате ће и даље бити онолике колико пара има у буџету.
– Од Нове године сва радна места биће уведена у нови систем, али то не значи да ће наставнику или лекару тог момента бити увећане плате, већ значи да ће бити у систему који ће учинити да повећање, када се за то стекну услови, буде реално и правично – поручују из овог министарства.
И. Мићевић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Шарчевић: Очекујем да кроз напредовање у звањима плата постепено буде увећана за око 25 одсто просветних радника

 1. Božović Vladan каже:

  Partijski kadrovi radujte se, evo veće plate za vas.

 2. Božović Vladan каже:

  Jedva čekam da vidim tu zlu krv u kolektivu, kada neko ko ima ta Šarčevićeva smešna zvanja bude imao veću platu, a provereno je loš profesor, od nekog ko nema ta zvanja, a sto puta je bolji profesor.

 3. Miki каже:

  Ovo nekako znači da će najveću platu imati nastavnik od 62 godine sa zvanjem doktora nauka? Je l’ tako?

  1. B каже:

   Mislim da nisu mislili na ta zvanja već “zamenik pomoćnika savetnika”, “zamenikov zamenik”, “podsavetnik savetnikovog savetnika”, “spoljni saradnik savetnika”, “unutrašnjo-spoljni specijalni savetnik”, “specijalni saradnik zamenika specijalnog savetnika”, …

 4. Gordana NIkolić каже:

  A nas u administraciji stavili sa tetkicama. Zaista sramotan predlog. Ukinuli su nam administrativne radnike i blagajnike i sad kompletna finansija ide preko jednog čoveka kome najmanje povećanje sleduje. Sramotan predlog. Minimum ista plata kao i do sada sa nastavnicima ako ne i veća zbog odgovornosti i povećanog obima posla. Dok su svi na raspustu mi i na odmoru radimo platu i idemo na posao.

 5. miona каже:

  Gospodjo,svaki prosvetni radnik I’ma go,a ne raspust,da see razumemo!Tako da smo u istoj poziciji…Slazem see da treba da imate vece plate,jer kako kazete radite odgovoran posao.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама