Test opšte informisanosti sa Filozofskog fakulteta: Da li znate odgovore na pitanja?

jul 01 16:17 2015

Test opšte informisanosti i kulture koji je održan  na Filozofskom fakultetu u Beogradu izazvao je pažnju javnosti. Prenosimo vam pitanja koja su bila na testu.

prijemni-ispiti-na-drzavnim-fakultetima-1328585176-90956
Kako biste vi prošli na ovogodišnjem testu opšte informisanosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu?

Odgovore očekujemo u komentarima.

1. Parola “Ja sam Šarli”, nastala je za vreme…

2. Boko Haram je …

3. Ko je Džon Pemberton?

4. Diskus hernija-šta znači hernija?

5. Ako pominjemo sedam kraljevstva, govorimo o kom svetu?

6. Anri Matis bio je predstavnik kog umetničkog pravca?

7. U kom gradu su se više od dva puta održale zimske OI?

8. Šta je SYRIZA?

9. Kako je nastala reč “lobisti” ?

10. Prema FIBA pravilima, na koliko se šutira trojka?

11. Šta su amalgami?

12. Kako su nastali nazivi levica i desnica?

13. Najveće jezero u Africi koje ima vodu za piće?

14. Šta ne može da nastane iz reakcije H2SO4+NaOH?

15. Deficitarno finansiranje budžeta je…?

16. Šta u informatici znači skraćenica MAC?

17. Gde se nalazi Ortov oblak?

18. Ko je napisao Staklenu menažeriju?

19. Ako se oko trougla opiše kružnica i njegova najduža stranica odgovara prečniku, a visina normalna na tu stranicu poluprečniku, koliki je ugao CAB?

20. Merovinzi, Karolinzi, romanika, gotika – poređati hronološki…

21. Koje godine su krstaši prvi put zauzeli Jerusalim?

22. Kako se zvala ciganka iz Igoovog romana?

23. Naslednica Lige naroda je koja organizacija?

24. Šta su alumni?

25. Ko je prvi iskoristio reč “robot”?

26. Po kome je Pulicerova nagrada dobila ime?

27. Koja valuta se koristi u Izraelu?

28. Šta je najšira taksonomska kategorija?

 

Izvor: bulevar.b92.net

napišite komentar

37 komentara

 1. jul 01, 16:54 #1 Milutin

  Baš su onako prava aktuela pitanja iz naše kulture i informisanja. Bravo profesori autori, idite malo u Afriku?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • jul 01, 17:11 Dzon

   Slazem se

   Odgovorite na ovaj komentar
  • jul 01, 17:45 Jeja

   Nama,sadasnjim uciteljima nisu postavljali ovakva pitanja pri upisu.Ne verujem da mi odkovori na ova pitanja koriste u svakodnevnom radu sa decom.A vecina smatramo da smo “obavesteni” i da ionako znamo puno nebitnih stvari.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • jul 02, 00:23 Pera

    Pitanja jesu potpuno irelevantna, ali ti si, kao i većina učiteljica fundamentalno nepismena. Proveri šta si napisala i kakve si kardinalne greške napravila.

    Odgovorite na ovaj komentar
    • jul 02, 14:00 milka

     a zar je ovde rec o necijim pravopisnim greskama? rekla bid da nije… osim toga, na jednom mestu je napravila lapsus a ne gresku.. a vi koji dolazite na ovaj sajt samo da biste lovili necije greske, a ne da biste pisali o bitnijim stvarim, odnosno, o temi o kojoj je rec ste, verovatno, jako iskompleksirani

     Odgovorite na ovaj komentar
    • jul 02, 14:24 milka

     kako ste svi pametni, pa to je cudo jedno! reklo bi se da ste ovde samo da biste pokazali svoju pamet i svoj nadmeni, ,,kriticki stav”, po pravilu negativisticki,protivnicki i nipodastavajuce nastrojen prema svemu! i naravno, da biste lovili drugima pravopisne greske i pisali ceo komentar o tim greskama kao da je to toliko vazno i kao da j o tome bila rec… dobar psiholog ce videti da je vas glavni, nesvesni cilj neka vrsta samoprezantacije, oslobadjanje od sopstvenog nezadovoljstva sobom i svojom ucinkovitoscu i pokusaj da se ubije vreme a ne pokusaj da zaista prodiskutujete o temi i da povede konstruktivan razgovor.

     Odgovorite na ovaj komentar
     • avgust 08, 09:34 Svetlana

      Psihološke analaize onih koji imaju hrabrosti da kažu kakav je obrazovni status onih koji obrazuju mlade je suvišan. Slažem se da je veliki broj prosvetnih radnika funkcionalno nepismen, nedovoljno obrazovan i neverovatno solidaran u odbrani esnafa čak i onda kad nema nikakvog osnova za to. Sramota je ko danas vaspitava i obrazuje decu. Slažem se da su mnoga od postavljenih pitanja irelevantna za naše kulturološko područje.

     • maj 17, 23:06 Dracena

      Ali da li doticni, doticna smatra da je skolstvo danasnjice ono sto je ispravmo. Generalno JA Ne mislim tako.

    • jul 03, 15:04 Nikola

     bravo za komentar, inace meni su ova pitanja sasvim okej, sa malim propustima. U poredjenju sa slicnim primerima koji su izazvali puno kontroverzi, ovo je sasvim ok

     Odgovorite na ovaj komentar
 2. jul 01, 17:10 #2 Snezana

  Da li oni koji su sastavljali ovu listu pitanja znaju sve odgovore? Da li je znati odgovore na ova pitanja znak da ste pametniji, obrazovaniji ili informisaniji od ostalih?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. jul 01, 17:51 #3 Jelena

  @Milutin i @Jelena Ovo su pitanja iz aktuelnosti. Ono što se dešava u Africi je veoma važno na svetskom nivou.
  Ne verujem da profesori znaju sve odgovore na ova pitanja i ne znači da ste pametniji ili obrazovaniji. Ali ako znate više odgovora od drugih znači da ste inforimsaniji i zainteresovaniji za svet oko sebe. Ne predajem na faksu, već privatno i muka mi je od klinaca koji ne znaju ništa dalje od datuma sledećeg ispita.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • jul 01, 18:17 Marija

   Slazem se sa sama Jelena.Naravno da ne moraju znati odgovore na sva pitanja, nisam ih ni ja znala kada sam upisivala ovaj fakultet ali kao neko ko radi u prosveti mogu da tvrdim da danasnja deca ne znaju osnovne pojmove niti ih sta osim fb u zivotu interesuje.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • jul 01, 19:17 Milutin

   Ne govorimo o tome da li đaci znaju ili ne znaju odgovore, govorimo pre svega o autorima pitanja. Na osnovu testa – pitanja profesor treba da proceni da li kandidati imaju znanja koja se mogu svrstati u opštu kulturu i informisanost. Pogledajte na primer: pitanje br. 28!
   Da li ima jedno pitanje koje je vezano za opštu informisanost a da se odnosi na našu zemlju?

   Odgovorite na ovaj komentar
   • jul 02, 00:26 Aleksandar

    Milutine, kako bi trebalo da izgleda to pitanje, a da se odnosi na nasu zemlju? Ko je pobedio u farmi, ko je pobedio u grandu, velikom bratu, farmi, pinkovim zvezdicama, koja pevaljka je nabacila silikone. Ko je bio u kojoj kafani itd itd itd…. Neka hvala, pitanja koja se odnose na nasu zemlju nam ne trebaju

    Odgovorite na ovaj komentar
    • avgust 08, 09:24 violeta

     Žalosno je što naša deca znaju gde je Kusadasi,kada su najvece rasprodaje u Italiji, a gde je Bukovicka banja, ispod koje planine se nalazi Nova Varoš, u blizini kog grada je banja Vrdnik,…..i tako u nedogled muk.Deca o Srbiji pojma nemaju, o istoriji takođe, čak i o vrhunskim sportskim rezultatima iz XX veka ništa, a o književnosti tuga.

     Odgovorite na ovaj komentar
    • maj 18, 00:58 Ena

     Aleksandre, ima dosta pitanja u vezi nase zemlje a da se ne odnose na “teme” koje ste Vi nabrojali. Zanimljivo je sto niste imformisani o njima, vec o onim najgorim.. Takodje, mi smo zemlja koja vec decenijama unazad forsira ne samo aktuelne informacije, vec i celokupni obrazovni program, pocevsi od osnovne skole o svima drugima sem o nama samima. Po tome smo, nazalost, jedinstveni u svetu. Apsurdno je znati sta se desava hiljadamakilometara daleko a ne znati nista ili vrlo malo o svom narodu i zemlji.

     Odgovorite na ovaj komentar
    • maj 20, 11:04 Profin

     Da, imamo toliki malo drzavnika, umetnika, istorijskih licnosti i kulture, da prosto zaista ne moze da se pise ni o cemu nego o televizijskom sljamu. Dajte, molim vas.
     Pitanja su idiotska.

     Odgovorite na ovaj komentar
  • jul 02, 01:13 El

   I ja se slazem sa Vama Jelena. Inace sam prisustvovao resavanju ovih testova od strane profesora sa Filozofskog fakulteta, i uglavnom su svi imali oko 80% tacnih odgovora… Sigurno niko nece odgovoriti tacno na sve, ali ce se znati ko je koliko nacitan, i taj ce upasti na budzet i bice podrzan od strane drzave da se unapredjuje u struci koju je odabrao!

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. jul 01, 19:18 #4 Bojan

  Da li su pitanja bila bas ovakva, tj. otvorenog tipa, ili je bilo ponudjenih odgovora?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. jul 01, 19:23 #5 Teodor

  Iz ovih pitanja se vidi ko su nam profesori, kakva se “znanja” traže i čemu služe “fakulteti”. Na njima većinom “rade” iskompleksirani mediokriteti koji “mišljenje” i “znanje” shvataju kao hrpu gluposti i besmislica koje ničemu ne služe!!! Vreme je da takvi “štručnjaci” jednom siđu sa tog davno osušenog drveta svoje ispraznosti i ispraznosti programa po kojima rade!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. jul 01, 20:13 #6 Tea

  Jadna deca! Baš im je ovo presudno za život. Isti onaj koji je na granici besmislenog… U sistemu koji je već besmislen… Nije dobro.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. jul 01, 20:46 #7 Olivera

  Dakle, kad dodjes na taj famozni prijemni ispit, spreman da pocnes raditi na ostatku svog zivota i zateknu te ovakva pitanja, na koje uglavnom ne znaju ni sami autori bas sve odgovore, dodje ti da pokupis ono malo dostojanstva, stavis u dzep sve neprospavane noci ucenja i platis neku “vezu” da ti “sredi” vizu, da odes lepo u p.m., gde ne traze da znas ovakve gluposti, nego da umes i to sve lepo placaju… Jer kod nas, i kad polozis ovakve ispite za vunderkinge, uglavnom neces naci posao koji ce imati bilo kakve veze sa tvojim znanjem…niti diplomom…

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. jul 02, 01:09 #8 emi

  Kakvi ste vi svi papani… pitanja su jednostavna i ako ne znas bar pola ovoga, ti si deo problema.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. jul 02, 01:18 #9 spade

  Test kao test nema smisla ako bi svi ili vecina ispitanika (ne)znala sve odgovore. To je poenta testa, da razvrsta ispitanike.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. jul 02, 01:34 #10 Vlado

  Ko ne zna sta je Westeros ne treba ni da studira! 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. jul 02, 06:55 #11 vuka

  Dragi profesori ova deca krecu na fakultet, nisu ga zavrsila pre polaska. Ocigledno je da ste se prilicno zabunili!

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. jul 02, 11:22 #12 Milica

  Test opste informisanosti na ovom ili bilo kom drugom fakultetu sluzi da bi se napravila razlika izmedju dece koja uce napamet lekcije iz udzbenika, kakva je, nazalost, velika vecina dece u nasem sistemu obrazovanja, i dece koja imaju siri pogled na svet. Stoga, ova pitanja sa razlogom nisu stvari koje zna vecina srednjoskolaca. Mada ipak, po mom misljenju trebalo je dati malo vise opste poznatih stvari, makar da bi se deca ohrabrila. Svako ko je radio ovaj test na internetu bio je malo zabrinut i zbunjen, a kako li je onda bilo deci kojoj citava buducnost zavisi od ovog?!

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. jul 02, 12:05 #13 Dragan Stanojević

  Znanje je potrebno, ali test treba da bude koristan za razvoj ličnosti !

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. jul 09, 22:40 #14 ucitelj

  Konkurencija je neverovatna. Iz godine u godinu je sve veca, ligicno je da su na neki nacin morali da rese problem.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. jul 10, 11:08 #15 niko nekolic

  Uopste nisu teska pitanja, i nisam cinican. Obrazujte se i informisite umesto sto ste “obavesteni” ko je koga kod nas i sta je koji politicar radio.

  Jedno je diskutabilno jer jer Capek koristio u svom romanu ali njegov brat navodno koristio rec pa je od njega uzeo. Sad za tacnu godinu dogadjaja… moglo je biti vek da bi bilo lakse.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. jul 17, 18:14 #16 b. kramer

  Wikipedia daje ni manje ni iše nego 5 pravaca za Matisa, pa ti vidi koji će profa da odabere.

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. maj 18, 00:55 #17 Tiki

  Od 28 pitanja,na samo 14 sam znala odgovor. 😕Znači…pola čovek,pola magare ☺Čitajmo dobre knjige 📚

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. maj 18, 11:28 #18 Cana

  Svojevremeno sam polagala test opste informisanosti na Filozovskom fakultetu i na Pedagoskoj akademiji. Ti testovi nikad nisu bili laki. Po nekoj mojoj proceni oko 50 procenata su zaista pitanja iz opste kulture i informisanosti a preostalih 50 je bas zakukuljeno, i jedan odlikas iz gimnazije tesko da sve zna. Secam se pitanja “Pod kojim uglom stoji krivi toranj u Pizi”☺

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. maj 19, 23:53 #19 kaca

  Polagala sam test opste informisanosti na Filozofskom, vazi i uvek je vazio za najttezi test opste informisanosti na nasim fakultetima. postoje ponudjeni odgovori,ali kod nekih pitAnja ni to mnogo ne znaci.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.