Шта науче деца гледајући маму и тату који се не стиде да покажу да се воле

1 децембра, 2021

Моје старије дете нема проблем кад треба да преспава код баке. Штавише, обожава. Млађа ћерка је мало приврженија мами и тати и теже се одваја. Тако је било и прошле недеље кад је, после неког времена, требало да проведу ноћ код баке, а без маме и тате.

“А шта ћете ти и тата да радите кад ми не будемо ту?” питала је.

“Не знам, можда ћемо гледати неки филм,” одговорила сам.


Мој сасвим искрен и нимало тенденциозан одговор делује потпуно безначајно, али имао је много дубљи значај у очима моје ћерке. То је зато што наша деца знају да гледање филма код куће заправо значи да мама и тата седе на каучу, једно до другог, загрљени.

“Да, да!” рекла је одједном пуна ентузијазма. “Хоћу да идем код баке да спавам!”

Њена изненадна промена подсетила ме је на то колико је деци заправо важно да буду сигурни у то да се њихови родитељи воле. То им нуди осећај сигурности, ушушканости, исте оне коју смо ми имали као деца у тренуцима кад се, на дугим путовањима, возимо на задњем седишту и мирно тонемо у сан, знајући да смо сигурни, вољени, да смо баш тамо где треба да будемо. Деца једноставно воле да виде родитеље како размењују нежности. Осим осећаја сигурности који је у детињству невероватно важан, то им пружа и одличан модел за стварање емотивних веза и отворено показивање емоција касније у животу.

Ако желимо да наша деца развију здраве односе касније у животу, морамо се стално подсећати да све што они науче о везама – науче од нас. Ово можда звучи застрашујуће јер родитељима ствара огроман притисак, али то можда и није лоше. Натераће вас да пажљивије негујете свој однос са партнером, јер имате на уму да из тога учи и ваше дете.

Показивање нежности и љубави свом партнеру испред деце такође их учи томе шта је безусловна љубав. Живот у породици није савршен. Деца треба да виде да чак и кад постоје неслагања, препирке, свађе, да то не значи да су мама и тата престали да се воле, или да је за љубав у породици неопходно испунити некакве услове. Тако ће деца, чак и кад морате да их дисциплинујете, засигурно знати да то не значи да их не волите.

Деца која су често сведоци родитељске љубави научиће све што треба да знају о љубави, браку и међусобној бризи. А да нећете морати ниједну реч о томе да им кажете.

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шта науче деца гледајући маму и тату који се не стиде да покажу да се воле"

  1. Мирко Бабура каже:

    Изврстан пример, улепшали сте ми дан!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама