Када треба да очекујем од свог детета да почне да користи гестове?

Важност геста у развоју вашег детета

Логопеди велики значај придају развоју геста код деце. Гестом развијамо невербалну комуникацију која је основа за даљи говорно језички развој. Сви су углавном фокусирани на то како се деца изражавају усмено и да ли ће се говор јавити. Међутим, веома важан део говорно језичког развоја одвија се пре него што дете каже своју прву реч – а то је развој геста.

Ево одговора на питања наших родитеља која вам могу помоћи.

* Када треба да очекујем од свог детета да почне да користи гестове?

Деца могу почети да користе гестове вец́ од 8 до 9 месеци. Приближно око 10 месеца деца почињу да скрец́у пажњу или указују на објекте или догађаје – прво деца науче да покажу (задржавајуц́и се на предмет или објекат), затим дају (тражене играчке, храну или предмет), и на крају указују (на одређени предмет или догађај). Ове врсте покрета се користе пре него што деца почну да говоре. Гест је предуслов развоја разумевања (једноставних а касније и сложених вербалних налога).
Између 9-13 месеца деца почињу да интезивно употребљавају гестове – као што је долазак са отвореним или затвореним покретима за хватање, стављање руке одраслих на објекат и повлачење руке одрасле особе према жељеној ствари или акцији. Упирање прстом је врло важан начин комуникације који дете користи. Када упире прстом, дете у ствари жели да подели са околином оно што види и доживљава. Када дете показује на нешто што га весели потрудите се да му покажете да сте приметили оно што вам показује и дајте му више инфомација о предмету (нпр. дете вам показује ауто а ви пропратите говором “Да то је ауто. Види како је велики. Ауто је црвене боје”.).
Пре него што дете може рец́и 25 речи, обично је развило неке основне гестове – ови гестови показују значење речи коју представљају. Дување за означавање умора или лепршање руку за представљање птице су примери основног геста.
Од 12 до 18 месеци деца ретко користе истовремено гест или изговорене речи.
Деца почињу да комбинују гест и речи са око 18 месеци. Гестови које дете користи – чак и пре него што каже своју прву реч – пуно нам говоре о томе како његов развој комуникације напредује. У почетку, када деца користе гест и истовремено кажу реч, и гест и реч значе исто (нпр. дете показује на пса и каже “пас”). Убрзо након тога, деца користе гест и истовремено кажу реч, али гест и реч значе различите ствари (нпр. Дете показује на пса и каже “велики”). Када дете почне да користи гест заједно са речју, али гест има другачије значење од речи, то обично значи да дете ускоро почиње да комбинује речи.
У зависности колико дете користи гестове – чак и пре него што каже своју прву реч – можемо знати како и на који начин ће се развијати комуникација.

* Ако подстичем своје дете да користи гестове, да ли ц́е то ометати његов говор?

Не, нец́е. Сасвим супротно!

Постоји јака веза између покрета и говора у комуникацијском развоју. Не само да су гестови коришц́ени пре говора, вец́ су студије показале да употреба геста предвиђа када се појављује прва реч.
Деца која рано почну користити гестове касније имају већи фонд речи и богатији речник.
Дете које показује на или показује објекат вероватно ц́е научити реч за тај предмет у року од 3 месеца.
Деца комбинују гест са речима пре него што заједно комбинују речи.
Деца која често комбинују гест и речи заједно а где гест и реч имају различита значења (нпр. показују на пса и кажу “велики”), вероватно ц́е неколико година касније користити релативно сложене реченице.
Дечја употреба геста у раном периоду предвиђа касније да ли ће дете имати боље комуникацијске вештине .
Деца са изражајним кашњењем говорно језичког развоја имају вец́е језичке добити када њихови родитељи истовремено користе гест и речи током интеракције са својим дететом.

Дакле, гестови и говор иду руку под руку. Подстичуц́и гестове, подстичете развој свог детета у целини.

Гестови пружају детету начин да се изрази пре него што то успева да изговори. А када дете користи гест, његови слушаоци реагују говорец́и нешто о ономе што је оно показало, пружајуц́и језик од кога може научити.

* Како могу да развијем гест свог детета?

Постоји много начина да подстичете развој гестова вашег детета. Покажите или задржите објекте у свакодневним интеракцијама са вашим дететом.
Користите покрете који показују значење речи . Најкориснији гестови за учење речи су они који показују облик или функцију објекта . На пример, држец́и руке у облику лопте док кажете “лоптица” или бацање док кажете “лопта” су корисни гестови или одговор на питање „Где је паметна глава?“ дете гестом тј. рукама показује на главу или показивање „Где зека пије водицу?“ .
Уверите се да истовремено користите гест и реч – ово помаже у јачању значења речи за ваше дете.
Коришц́ењем једноставних покрета док разговарате са дететом током целог дана, помаже вам у изградњи његових вештина комуникације. Када ваше дете користи гест, признајте га копирањем и рец́и реч која одговара гесту.
Правите гестове већи део ваших свакодневних интеракција са вашим дететом – не постоји посебно време или место које је потребно за коришц́ење геста са дететом. Користец́и једноставне гестове док разговарате са дететом током целог дана, помаже вам у изградњи његових комуникацијских вештина.

Јелена Кудрић
дипл.дефектолог логопед

fb korak po korak