10 савета за васпитавање детета с неукротивим темпераментом

14 августа, 2015

Недавно смо писали о томе колика је заправо благодет за родитеље да имају темпераментно дете. Али, нисмо им дали детаљније смернице како се борити кад тај темперамент подивља. Зато сад доносимо десет савета за васпитавање детета неукротивим карактером. Можда неће претворити ваше дете у послушно, али то и не желите, зар не?

 Прочитајте и О пркосу и дисциплини или зашто је добро имати непослушно ..

1. Избегавајте жучне расправе увођењем одређених рутина и правила понашања

На тај начин неће изгледати као да само наређујете, већ заједнички успостављате одређена правила.
“Наше правило је да увек пре гледања цртаћа урадимо домаћи, сећаш се? Шта имаш за домаћи?” или “Договорили смо се да се светла гасе у 9 сати. Ако пожуриш, стићи ћемо да прочитамо две приче!”
Усмерите дете на неку активност, учините да се осети укљученим у доношење одлука о томе како ће провести свој дан и сигурно ћете имати мање потребе да вичете.

2. Упамтите – темпераментна деца уче искуствено

У пракси, то значи да ће желети да се увере да је та рингла врућа, неће им бити довољно да их на то упозорите. Осим кад су у питању овакве ситуације у којима се могу озбиљно повредити, веома је важно да им дозволите да уче кроз искуство уместо да покушавате да их контролишете. И да, ако имате темпераментно дете, можете очекивати да ће стално покушавати да помери границе оног што му је дозвољено. Темпераментна деца су једноставно таква, то није ни безобразлук ни неваспитање, већ карактер. Што пре то схватите, мање ћете се нервирати и лакше изаћи на крај у ситуацијама кад дете тестира постављене границе.

Прочитајте и Дете брзо научи шта се од њега тражи. Научи, а ми га и даље …

3. Више од свега на свету, темпераментна деца желе доминацију
Зато им дозволите да преузму контролу над што више активности. Немојте им звоцати питањима: „Да ли си опрао зубе?”, „Да ли си покупио играчке?” Уместо тога, покушајте да им дате шансу да се сами досете шта би требало да ураде. Питајте: „Шта би још требало да урадимо пре него што кренеш на спавање?”. Ако вас бледо гледа, помозите јој да се присети: „Свако вече се истушираш, обучеш пиџаму, опереш зубе, покупиш играчке. Видела сам да си покупила играчке, истуширале смо се и обукле пиџаму. Шта је онда још остало?” Деца којој се препушта могућност избора или макар осећај да их не притискате да нешто ураде, имаће мање потребе да вам опонирају. Осим тога, раније ће научити да сами преузимају оговорност за своје поступке.

4. Дајте им избор!

Ако покушате да им наређујете, накострешиће се! Али, ако им понудите избор, осетиће да владају ситуацијом и да своју судбину држе у својим рукама. Наравно да ћете им понудити само оне изборе који су за вас прихватљиви и који неће значити никакво повлачење или попуштање с ваше стране. Ако, рецимо, морате негде да кренете, а дете се баш задубило у играње, можете му рећи:
„Желиш ли да кренемо у продавницу одмах или за 10 минута? Добро, 1о минута, али заиста 10 минута. Али, пошто ти може бити тешко да кад прође тих 10 минута оставиш играчке, како бих могла да ти помогнем? Хоћеш да понесемо возић?”

Прочитајте и Др Светомир Бојанин: Дете пуно тога разуме када ми њега ..

5. Нека имају ауторитет над својим телом

„Видим да не желиш да носиш јакну данас. Ја ћу своју сигурно обући јер је напољу јако хладно. Наравно, то је твоје тело и ти о њему одлучујеш, све док ћеш тако бити безбедан и здрав. Али, плашим се да ћеш, кад изађемо напоље, можда сам пожелети да обучеш јакну, а нећеш је имати. Шта мислиш да је ми ипак спакујемо у ранац, за случај да се предомислиш?
Неће добити упалу плућа, осим ако је сами не проузрокујете ликовањем кад затражи јакну. Кад изађете напоље и сама види колико је хладно, све док сте ви уздржани и не инсистирате, неће проћи ни минут и затражиће јакну. Деци је тешко да замисле да је напољу хладно, кад је у стану тако топло и наравно да ће се одупрети томе да се натронта и да му буде вруће. Темпераментно дете је уверено да је увек у праву и тешко подноси ако се испостави да није тако. Не треба да му уништавате самопоуздање, једноставно третирајте каснију одлуку да обуче јакну као искључиво његову, без оног: „Рекла сам ти.”

6. Не изазивајте га да вам се супротстави

Сила ће увек изазвати отпор – невезано за узраст. Ако заузмете насилан и наређивачки став, то ће бити најбржи пут да изазовете бунт и отпор темпераментног детета. Када осетите да сте већ дубоко зашли у расправу, зауставите се, удахните дубоко и сетите се да, ако победите у расправи с дететом, изгубићете нешто важније – повезаност. Када је то могуће, дозволите детету да одлуку донесе само. Кад није, дајте му неку алтернативу, опцију, право да донесе макар део одлуке, било шта што ће му пружити осећај аутономије.

7. Слушајте своје дете

Ви, као одрасла особа, вероватно претпостављате да се подразумева да сте увек у праву у односу на дете. Али, замислите, ваше темпераментно дете исто то мисли за себе! Кад вам се дете супротставља и не жели да послуша, ви сте онда у позицији када га морате саслушати. Ако не ћели да се купа, питајте да вам каже зашто. Можда се боји да ће пропасти кроз сливник, као Алиса у Земљи чуда. Наравно да вама то звучи као бесмислен разлог, али из угла вашег детета – то је сасвим реална опасност. Деца имају другачији поглед на свет и другачије страхове које никада нећете сазнати ако покушавате да ствари урадите на силу.

Прочитајте и Беба значи љубав, али и стрес. Како да остане само љубав .

8. Покушајте да ствари видите из угла детета

Ево, на пример, ваше дете се може страшно наљутити што сте му обећали да ћете опрати његово супермен одело, а онда на то заборавили. Оно ће ту љутњу показати онако како уме – плакањем, побуном, виком. И за вас, он је сада безобразан и тврдоглав. Али, из његовог угла, он је оправдано љут а ви сте лицемерни. Зашто? Па њему се не дозвољава да крши обећања која даје вама, али ви своја смете да кршите. И како да решите проблем? Па, баш онако како очекујете да се неко понаша према вама кад прекрши обећање које вам је дао – извините се и реците да ћете дати све од себе да се то више не дешава. Онда предложите да одело оперете заједно. И увек то имајте на уму – онако како желите да се ваше дете понаша према вама, тако се понашајте ви према њему.

9. Дисциплинујте кроз разговор, не кроз казне

Ово сте сигурно већ знали, али о томе нисте размишљали – деца неће ништа научити док се расправљате с њима. Баш ништа. Као и одрасли, кад је свађа на врхунцу, адреналин скаче, а центар за учење се искључује.
Имајте на уму да свако дете жарко жели да задовољи родитеља, да га учини поносним. Што се више свађате и подривате њихову самосталност, то више уништавате ту жељу. Ако је дете узнемирено, помозите му да изрази љутњу, страх, разочарање или било који други негативан осећај. Само тако ће тај осећај нестати, а дете ће бити спремно да вас саслуша кад га подсетите да се у вашој кући сви труде да се једни другима обраћају на леп начин. Наравно, ово је могуће само ако и сами следите тај пример, јер, деца вас не слушају шта причате него гледају шта радите.

Прочитајте и Шта када је дете тврдоглаво?

10. Пружите детету поштовање и емпатију

Већина темпераментне деце се свим снагама бори да добије поштовање одраслих. Можда то не умеју баш најбоље, али знајте да жарко желе. Ако им искажете поштовање неће осећати потребу да се боре да га освоје. И, као и одралима, много им помаже ако осећају да их разумете. Ако желе да ураде нешто што је неприлично, а из њиховог угла изгледа сасвим у реду – рецимо да обуку Суперменово одело за цркву, немојте им само забранити и рећи да то није лепо. Неће вас разумети. Реците, на пример:
„Знам колико волиш ово одело и колико желиш да га носиш. Али, када идемо на службу, сви морамо да будемо лепо обучени и не смемо да носимо суперменово одело. Ја знам колико ће теби недостајати, зато имам једну идеју. Хајде да га ми понесемо, па ћеш га носити у повратку кући.”
И, немојте мислити да је ово попустљиво васпитање. Ово је само васпитање уз поштовање вашег детета које оно сигурно заслужује. Деца нису безобразна, они само свет виде из другачије перпективе и кад су узнемирени не умеју то да кажу. Увек то имајте на уму.
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама