12 разлога зашто је боље да ваше дете има мање играчака

Играчке нису само играчке, створене зарад игре. Поред те улоге, кроз игру и однос према њима, деца уче о свету и о себи, изграђују свој систем вредности. Овако би требало сваки мудар родитељ да мисли о играчкама које купује својој деци.

dete

Мудри родитељи исто тако размишљају и о броју играчака које су деци дате. Док већина родитеља у веку конзумеризма натрпава играчкама собе до плафона, мудри родитељи знају да ће ограничавање броја играчака научити децу другим стварима.

1. Деца уче да буду креативна
Превише играчака спречиће децу да у потпуности развију маштовитост. Двоје Немачких здравствених радника (Стрицк и Сцхуберт) спровели су експеримент у коме су у једном вртиц́у уклонили све играчке на три месеца. Иако је досада код деце у току почетне фазе експеримента била очигледна, убрзо су почела да користе машту да измисле игре, заборављајући на досаду и одсуство играчака.

2. Деца са мање играчака развијају дужу концентрацију
Када превише играчке уведемо у живот детета, њихова пажња почиње да попушта. Дете не зна шта би пре погледало или са чиме би се играло, и временом то прелази у навику. Дете неће знати да цени играчку испред себе када га мами још безброј опција.

3. Деца више развијају социјалне вештине
Деца са мање играчака брже и лакше науче како да развију међуљудске односе са другом децом и одраслима. Она знају и дати и узети из доброг разговора. А студије су приписале пријатељствима из детињства значајну улогу као и веће изгледе на успех у академским и друштвеним ситуацијама у одраслом добу.

4. Деца уче да преузму бригу о стварима
Када деца имају превише играчака, она ц́е наравно водити мање рачуна о њима. Она неће научити да их цене, ако увек постоји замена спремна на дохват руке. Ако имате дете које је стално ломи и квари играчке, знате у чему је проблем..

5. Деца са мање играчака пре ће развити већу љубав за читање, писање и уметности
Мање играчака омогућава деци да обрате већу пажњу и на књиге, музику, бојење и сликарство. А љубав према уметности ће их научити да више цене лепоту, емоцију и комуникацију у свом животу.

6. Деца постају сналажљивија
У образовању, деци се не даје само одговор на питање или решење задатка, већ им се прво нуди знање, односно алат да пронађу одговор. У забави и игри, треба применити исти принцип. Мање играчака изазива децу да постану домишљата и сналажљива и да решавају проблем само са материјалом при руци. И сналажљивост је поклон са неограниченим потенцијалом.

7. Деца се мање свађају између себе
Ово може изгледати необично јер многи родитељи верују да ће више играчака довести до мање борбе, јер има више опција. Међутим, сасвим је супротно. Браћа и сестре са пуно играчака ће се више расправљати око њих. И сваки пут када уводимо нову играчку, ми им дајемо још један разлог да се отимају. Са друге стране, браћа и сестре са мање играчака су приморани да деле, сарађују и раде заједно.

8. Деца се уче истрајности
Деца која имају превише играчака одустају пребрзо. Ако они имају играчку са којом се баш ин не сналазе или им било шта у вези ње не одговара , брзо ће бити одбачена због неке лепше и боље. Док ће се деца са мање играчака учити истрајности, стрпљењу и одлучности.

9. Деца постају мање себична
Деца која добију све што желе верују да увек могу да имају све што желе. Овакав став ће брзо довести до нездравог (и недостојног) начина живота.

10. Деца бораве више у природи

Деца која немају магацин играчака су склонија да се играју напољу и развију захвалност према природи. Она су такође спремнија да се укључе у физичку активност која резултира здравијим и срец́нијим организмом.

11. Деца уче да пронађу задовољство изван продавнице играчака
Истинска радост и задовољство никада не бораве трајно у продавници играчака. Деца која верују да све жеље могу испунити новцем иста су као њихови родитељи. Уместо тога, децу треба научити да налазе радост у малим и свакодневним стварима, као и да сама кроје своју перцепцију стварности.

12. Деца живе у чистијим и уреднијим кућама
Ако имате децу, знате да играчке знају да запоседну сваки кутак, а што их је више – више је и посла и прашине. Мање играчака доводи до мање претрпане, чистије и здравије куће.
Само да за крај објасним да нисам противник играчка. Ја сам само присталица правог детињства. Учините вашем детету услугу већ данас и ограничите њихов број играчака.

Извор: family.rs