Јавни позив за пилот пројекте за јачање популационе политике расписан је 12. маја и траје до 29. маја ове године, а право да учествују имају све општине које испуне два услова – да већ у свом буџету имају предвиђена средства за мере подршке породици или подстицање рађања и да имају тело задужено за питања демографије.
“Планирано је да пројекти буду покренути у по најмање једној општини у региону Војводине, Београда, централна и западна Србија, југоисточна Србија. Ако буду слични услови, новац за пројекат може делити и више општина”, рекла је Ђукић Дејановић за Танјуг.
Она каже да ће општина која добије неповратна средства та средства користити у циљу примене пронаталитетних мера, јачање породице, материнства, усклађивање рада и родитељства, равноправности родитељских функција, како би било што више деце.
За ову намену у буџету је обезбеђено 130 милиона динара за суфинансирање од 85 одсто укупних трошкова за предложене мере популационе политике, док ће преосталих 15 одсто финансирати локалне самоуправе.
Максимални износ који може бити додељен локалној самоуправи која поднесе пријаву је до 32, 5 милиона динара по пројекту. Средства се морају утрошити у току буџетске године.
Бесповратна средства намењена су суфинансирању оних мера које се односе на подстицање рађања, ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, промоција здравља и репродуктивног здравља.
“Општина која добије средства за пројекате и уколико инвестиција да резултат, биће нам модел за прављење законских аката који ће обавезати државу да помаже и друге општине по сличнмом моделу”, појаснила је Дејановић.
Међународни дан породице, обележава се од 1993. године, а наша саговорница каже да је важно подржати све породице које имају било какав проблем – здравствени, социјални, економски.
“То прилика да се подсетимо да је породица окружење у коме се уче основне вредности – љубав, однос према раду, дијалог. Породице са више деце представљају један од наших основних циљева”, поручила је министарка.
Она је подсетила да по попису из 2011. године у Србији имамо највише породица са једним дететом и да је главни циљ мотивисати брачне парове да имају двоје деце.