Др Шефали у Београду: “Драго ми је што је велики број родитеља у Србији спреман да мења навике”

О предавању које је др Шефали Тсабарy одржала у Београду, причало се данима пре њеног доласка, а сигурно ће се говорити и месецима након што је оно завршено.

„Подршка, не перфекција“ је програм на којем је др Шефали домаћој јавности представила свој концепт свесног родитељства. Основне принципе приступа који јача аутентичност детета поделила је и кроз разговор са Јеленом Ђоковић, а у регион је дошла на позив Новак Ђоковић Фондације. Највећа сала МТС дворане показала се премалом за све оне који су хтели да уживо чују омиљену саговорницу Опре Винфри, будући да су улазнице данима унапред биле распродате. Др Шефали је пре Београда одржала предавања у Љубљани и Загребу.

За ауторку неколико бестселера Њујорк Тајмса ово су били први наступи на европском континенту. Она је изненађујуће директна, отворена, духовита и без длаке на језику, а порука њеног предавања је да родитељи пре свега морају одустати од очекивања кад су у питању њихова деца. Од очекивања да буду успешни, да буду добри ђаци, добри спортисти, да се радују стварима које им родитељи купују или буду срећни онда када родитељи мисле да би требало да буду.

‘Свесно родитељство у центар ставља родитеља, а не дете, будући да је управо родитељ тај који треба да освести у којој мери његова сопствена личност ограничава или подстиче дететову аутентичност. Иако је за велик број родитеља овај концепт нешто потпуно ново, одушевило ме интересовање родитеља у Србији за ову важну тему. Евидентно је да је велик број њих спреман да мења постојеће навике и обрасце, како би њихова деца расла у искренијем и отворенијем односу, пуном разумевања“, изјавила је након предавања др Шефали Тсабарy.

Суоснивач и глобална директорка Новак Ђоковић Фондације, Јелена Ђоковић, истакла значај могућности за родитеље из целог региона да детаљније о свесном родитељству сазнају директно од саме ауторке концепта.

„Изузетно сам поносна што смо успели да, након пуних дворана у Љубљани и Загребу, и у Београду подстакнемо велико интересовање за ову важну тему, што потврђује и пуна МТС дворана. Верујем да је управо концепт свесног родитељства оно што омогућава родитељима да на најквалитетнији начин искажу љубав према својој деци, препознајући и негујући њихову посебност.”, изјавила је Јелена Ђоковић.

Јелена Ђоковић је најавила и лансирање Онлајн академије Новак Ђоковић Фондације – нове платформе посвећене свима онима који желе да унапреде своја знања и вештине како би помогли себи и детету да достигне свој пуни потенцијал.