Dr Šefali u Beogradu: “Drago mi je što je veliki broj roditelja u Srbiji spreman da menja navike”

O predavanju koje je dr Šefali Tsabary održala u Beogradu, pričalo se danima pre njenog dolaska, a sigurno će se govoriti i mesecima nakon što je ono završeno.

„Podrška, ne perfekcija“ je program na kojem je dr Šefali domaćoj javnosti predstavila svoj koncept svesnog roditeljstva. Osnovne principe pristupa koji jača autentičnost deteta podelila je i kroz razgovor sa Jelenom Đoković, a u region je došla na poziv Novak Đoković Fondacije. Najveća sala MTS dvorane pokazala se premalom za sve one koji su hteli da uživo čuju omiljenu sagovornicu Opre Vinfri, budući da su ulaznice danima unapred bile rasprodate. Dr Šefali je pre Beograda održala predavanja u Ljubljani i Zagrebu.

Za autorku nekoliko bestselera Njujork Tajmsa ovo su bili prvi nastupi na evropskom kontinentu. Ona je iznenađujuće direktna, otvorena, duhovita i bez dlake na jeziku, a poruka njenog predavanja je da roditelji pre svega moraju odustati od očekivanja kad su u pitanju njihova deca. Od očekivanja da budu uspešni, da budu dobri đaci, dobri sportisti, da se raduju stvarima koje im roditelji kupuju ili budu srećni onda kada roditelji misle da bi trebalo da budu.

‘Svesno roditeljstvo u centar stavlja roditelja, a ne dete, budući da je upravo roditelj taj koji treba da osvesti u kojoj meri njegova sopstvena ličnost ograničava ili podstiče detetovu autentičnost. Iako je za velik broj roditelja ovaj koncept nešto potpuno novo, oduševilo me interesovanje roditelja u Srbiji za ovu važnu temu. Evidentno je da je velik broj njih spreman da menja postojeće navike i obrasce, kako bi njihova deca rasla u iskrenijem i otvorenijem odnosu, punom razumevanja“, izjavila je nakon predavanja dr Šefali Tsabary.

Suosnivač i globalna direktorka Novak Đoković Fondacije, Jelena Đoković, istakla značaj mogućnosti za roditelje iz celog regiona da detaljnije o svesnom roditeljstvu saznaju direktno od same autorke koncepta.

„Izuzetno sam ponosna što smo uspeli da, nakon punih dvorana u Ljubljani i Zagrebu, i u Beogradu podstaknemo veliko interesovanje za ovu važnu temu, što potvrđuje i puna MTS dvorana. Verujem da je upravo koncept svesnog roditeljstva ono što omogućava roditeljima da na najkvalitetniji način iskažu ljubav prema svojoj deci, prepoznajući i negujući njihovu posebnost.”, izjavila je Jelena Đoković.

Jelena Đoković je najavila i lansiranje Onlajn akademije Novak Đoković Fondacije – nove platforme posvećene svima onima koji žele da unaprede svoja znanja i veštine kako bi pomogli sebi i detetu da dostigne svoj puni potencijal.