Нови закон предвиђа посебан стаж за мајке и ВЕЋУ пензију

Закон о ПИО садржи одредбу о посебном стажу у трајању од 6 месеци женама осигураницима које су родиле једно односно у трајању од годину дана женама које су родиле двоје деце.

Али примена те одредбе одложена је до почетка 2032. године када ће жене осигураници моћи да почну да подносе личне захтеве за утврђивање те категорије посебног стажа, подсећа ПИО фонд.

Могу ли мајке раније у пензију?

За оне које то нису знале закон предвиђа и нешто што се зове посебан стаж. Захтеве за утврђивање тог стажа жене ће моћи да поднесу 2032. уколико су родиле једно или двоје деце, али тај стаж не може бити услов за остваривање права на пензију.

Године живота као услов за осигуранике жене увећаваће се до 2032. године, када ће услови за жене и мушкарце бити изједначени на 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Услови за превремену старосну пензију се подижу до 2024. године, када ће такође бити изједначени за жене и мушкарце и биће 60 година живота и 40 година стажа осигурања. Значи, као услов за одлазак у пензију и даље се узимају само навршене године радног стажа и уплаћених доприноса.

Мајке које имају троје деце не могу раније да се пензионишу, али могу да рачунају на већи износ на чеку.

Уколико до 2032. године не буде нових измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, мајке с једним или два детета моћи ће први пут да остваре право на посебан стаж и то тако што ће им се за једно дете стаж рачунати шест месеци, а за двоје – годину дана. За сада ово право могу да остваре само мајке с троје деце којима се овај стаж рачуна две године.

Иако би мајкама с троје деце много више значило када би им ове две године помогле да оду раније у пензију (да рецимо када напуне 63 године могу у пензију као да имају 65 година), Закон то не предвиђа.

Допринос, не и осигурање

У ПИО фонду објашњавају да посебан стаж није стаж осигурања и не може бити услов за остваривање права на пензију, већ само доприноси увећању износа пензије. Јер се као услов за одлазак у пензију и даље узимају само навршене године радног стажа и уплаћених доприноса.

Дакле, ниједна жена која сада има троје деце неће стицањем услова за пензију моћи да рачуна на ове две године као услов за пензију, већ само као шансу за нешто већу пензију.

Будућим пензионеркама са посебним стажом биће већи коефицијент који се, када стекну услов за пензију, обрачунава на крају, а који прерачунато значи као да је жена радила две године дуже. Тај виши коефицијент ће јој донети и већу пензију. На пример, обрачунаће јој се 37 уместо 35 година радног стажа с којима је, рецимо, отишла у пензију.

Исто важи и за мајке с петоро и више деце, њима се посебан стаж рачуна у трајању од две године, али не као услов за стицање права на пензију.

КОЛИКО МАЈЦИ ПОСЕБАН СТАЖ ДОНОСИ У ПАРАМА?

Примера ради, уколико се жени с троје деце на основу 20 година стажа на послу утврди пензија у висини од 30.000 динара, посебан стаж у трајању од две године ће јој пензију повећати за 10 процената, па би она износила 33.000 динара.

Жена која има двоје деце, на исти број година стажа, 20, добила би повећање од пет процената, то јест 31.500 динара пензије, али од 2032. године.

Жене ће тек за 9 година први пут имати право на посебан стаж. Тачније, тек 2032. моћи ће да поднесу захтеве за утврђивање посебног стажа уколико су родиле једно или двоје деце, без обзира на то кад су деца рођена, рекли су пре три године за Политику у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

За разлику од стажа осигурања, који се утврђује на основу пријава регистрованих у матичној евиденцији, посебан се искључиво утврђује по захтеву осигураника, и то решењем, наглашавају кажу у ПИО фонду.

Извор: Курир