Како ученици виде савршеног учитеља

Британски Офстед (огранак британске владе који прописује стандарде у едукацији) има сопствене идеје о томе штa чини изванредно подучавање, али оно што млади људи воле у вези с подучавањем је нешто сасвим друго.

Према Офстеду, термин савршени учитељ вероватно је прецизно планирање лекција и тридесетак беспрекорно маркерима означених књига с циљем побољшања процеса подучавања. Али, као средњошколац, не бих се баш сложио с тим. Оно што ученици воле у вези с најбољим учитељима – онима о чијим се лекцијама расправља на породичној вечери, чија имена се увек памте и чији утицај се никад не заборавља – нешто је сасвим друго.

Прочитајте и: Учитељица: Родитељи не желе да виде да их деца лажу

Покажите да вам је стало

Према Офстеду, изванредни учитељи демонстрирају „дубоко знање и разумевање свог предмета“. Иако страст према тематици може инспирисати, дубоко знање и разумевање њихових ученика је једнако важно.

Имам наставницу која од самог почетка наставе нуди додатне часове након наставе сваке недеље, свима којима је то потребно. Често сам једини на тим часовима, али њој то не смета. Потпуно ми је променила живот тиме што верује у мене, гура ме напред и брине се за мене. Наравно, не очекујем да баш сваки учитељ буде попут ње, али предивно је знати да вас неко цени довољно да уложи своје време у вас.

Имао сам среће јер сам увек имао учитеље који су ме подучавали пуно ширим стварима, а не само ономе што пише у плану и програму, који су ми показали како да се суочим с препрекама и како да постанем јачи. Савршено испланиране лекције су једна ствар, али показати несигурном тинејџеру да марите за њега нешто је сасвим друго.

Немојте викати на нас

Учитељи који су викали на ученике у разреду када ми је било 11 година исти су они учитељи с којима још не могу да успоставим никакав однос. Поштовање се не своди на то да имате 30 тихих и послушних ученика на које сте морали викати. Ако се односите према нама као према људским бићима, знате о чему причате и заинтересовани сте за оно што ми желимо да кажемо, стећи ћете наше поштовање. Ако спонтано размишљате о својим лекцијама и проводите цео час вичући на нас због нашег понашања, то вас неће нигде довести.

У мојој школи постоји једна чувена учитељица – њу нико не воли, углавном због тога што виче и шаље нас у ћошак свако мало. Ми нисмо мотивисани за рад, зато што једноставно не можемо да причамо с њом. Уз то, викање на ученике не јача вам ауторитет.

Покажите нам своју посебност

Будимо искрени, нико не жели да буде будан у понедељак у 7:30 ујутро. Али, најбољи учитељи су они чије лекције су толико јаке да нас тридесетак свеједно помно прати све што се догађа у учионици.

Ми искрено волимо учитеље који се смеју, који могу да имитирају гласове при читању књига и не стиде се тога, који могу да чују једну од оних алузија због којих цео разред прсне у смех, али се свеједно не љутите на ученике. Ми знамо да ви нисте овде да будете наш пријатељ, али нека врста односа је важна.

Равнотежа је кључна – ипак, кад се учитељи превише труде да би се насмејали на неку шалу, тада постоји ризик да ученици то искористе.

Реците нам кад урадимо нешто добро

Од учитеља се може очекивати да ће током године написати странице и странице повратних информација, али ако желите да побољшате самопоуздање својих ученика и подстакнете их да унапреде своје размишљање, управо су вербалне повратне информације оно што оставља најдубљи траг. То може бити нешто врло једноставно, попут: „Успео си“, „Тако је!“ или „Апсолутно!“ – а може се свести и на ентузијастично климање главом и поносни сјај у вашим очима. Можда звучи једноставно, али када вам неко кога цените каже да сте постигли нешто, то значи пуно.

С друге стране, вербална критика пред нашим вршњацима није баш добра ствар. Ставите се у наш положај. Кад вам неко каже да сте лупили глупост пред целим разредом, то боли. Молим вас, немојте то заборавити.

Запамтите да вас ми ценимо

Веровали или не, ми знамо да вам је тешко. Знамо да сте под великим стресом, да се ваш посао понекад своди више на папирологију него на подучавање, да за једноставну лекцију може бити потребно више сати припреме и да мрзите циљеве које прописује план и програм једнако као и ми.

Ми то можда не показујемо увек, али заиста ценимо то што радите. Зато што су, на крају крајева, одлични учитељи попут мелодија које не можете избацити из главе. Као деца и тинејџери, ми се непрестано мењамо, а ви – који сте наши водичи кроз све ово, који нас враћате на прави пут, помажете нам да исправимо своје грешке – заиста сте велики људи.

Нисам сигуран да нешто попут савршеног учитеља постоји, али невероватни учитељи које сам имао нису они који никад не греше, они су ти који никада не одустају од мене и који су ме научили да никад не требам одустати од самога себе.

Извор: Školski portal / The Guardian