6 кључних предности раног образовања

13 децембра, 2019

Да ли сте знали да свако друго дете у Србији нема приступ предшколском образовању? Она сваког дана пропуштају прилику да се играју, уче и расту са својим вршњацима. Међутим, заједно то можемо променити!

„Драги Деда Мразе,

Имам само једну жељу. Највише волим да се играм са Марком. Марко иде у вртић, а тамо више нема места. Не желим ни играчку, ни слаткише. Молим те ми испуни жељу да и ја идем у вртић. Воли те Ива.”

Нажалост, многа деца у Србији желе само то једно место у вртићу. Листе чекања су све дуже, а све је и већи број дечијих цртежа са „чудесним дворцем“, невероватним играчкама, књигама и другарима из краја.

Међутим, већина вртића у Србији је у веома лошем инфраструктурном стању. Већ дуги низ година нису реконструисани, нити прилагођавани потребама деце. Такође, често су опрема и дидактички материјали застарели, те се не могу користити за савремене наставне методе. Поред тога, општине се суочавају са различитим финансијским потешкоћама које их спречавају да отварају нове вртиће и више улажу у програме раног развоја.

Због тога у вртићима у Србији једноставно нема довољно места за сву децу. Зато смо још једном покренули нашу глобалну донаторску кампању “Сезона даривања“ – желимо да отворимо нове вртиће у Србији како би за свако дете било места!

Наш циљ је да сакупимо средства помоћу којих би обезбедили да 200 деце добије приступ предшколском образовању. Наши оснивачи, Новак и Јелена Ђоковић, дуплирају сваку донацију!
За ову намену за све кориснике Вип, Теленор и Телеком мобилних оператера отворен је посебан хуманитарни број 2205, који симболично представља датум Новаковог рођендана, а цена поруке износи 100 динара, док се донације могу уплатити и преко линка fundraise.novakdjokovicfoundation.org.

Захваљујући прошлогодишњим донацијама племенитих људи широм света у оквиру донаторске кампање “Сезона даривања”, ове године смо отворили вртић у Мачванском Прњавору у близини Шапца. Реновирали смо и опремили стару зграду Дома Здравља која је сада модеран објекат адаптиран за дечије потребе. Више од 150 малишана из Прњавора, али и осталих села из околине Шапца, први пут је добило прилику да крене у вртић. Такође, обновили смо и опремили додатних 420 м2 радног простора који припадају предшколској установи „Дечја радост“ у Свилајнцу и на тај начин обезбедили додатних 75 места за малишане из ове општине и околиних села, а у процесу су и отварања вртића у Инђији.

Колико је заправо период у вртићу значајан за развој детета?

Према УНИЦЕФ-овом истраживању, деца која имају најмање годину дана предшколског образовања склонија су развијању вештина критичког размишљања које су им потребне за успех у школи и мања је вероватноћа да ће понављати разред или напустити школу. Као одрасли, они доприносе неагресивном друштву и напредној привреди.

Издвојили смо за Вас 6 кључних предности раног образовања:

Квалитетно рано образовање подстиче дечији ентузијазам за учење

Светска здравствена организација је потврдила да предшколско образовање повећава шансе код деце да ће касније успети у животу. Улагањем у ране године, заправо се искоришћавају кључне фазе развоја мозга. Добро рано образовање пружа вештине које трају целог живота – стрпљење, дисциплина, манири и истрајност. Истраживање америчких научника показало је да ученици који много више науче у раном добу имају веће шансе да ће уписати факултет од ученика са сличним пореклом који то не ураде.

Вртић помаже деци да унапреде своје социјалне и емоционалне вештине

У овом добу, деца полако почињу да разумеју своја осећања, али још увек нису способна да контролишу емоције. Склони су неконтролисаном кикотању у неприкладним ситуацијама, и могу драстично мењати расположење. Вртић пружа деци сигурно и подстицајно окружење у којем могу развити друштвене и емоционалне вештине. Полако се пребацују са „паралелне игре“ на играње са својим вршњацима. Мотивисани су да науче како да сарађују, решавају проблеме и да деле. Васпитачи их уче да решавају конфликте контролишући своје емоције.

Васпитачи негују дечију радозналост

Иако је везаност за родитеље примарна, деца такође могу имати значајну користи од повезаности са својим васпитачима. Васпитачи посматрају дечије понашање, постављају им питања како би открили њихове преференције и слушају дечије идеје. Затим креирају активности на основу њихових исказаних интересовања који даље продубљују њихову знатижељу и машту.

Квалитетно рано образовање унапређује дечије језичке и когнитивне вештине

Стварање богатог вокабулара у раном детињству је круцијалан темељ за учење. Са три године, деца обично знају око 300 речи. Тај распон се проширује на 1.500 речи до 4. године, односно 2.500 речи до 5. године. У вртићу, деца имају различите прилике где се могу упознати са новим вокабуларом: док се играју, ужинају, уче нове песмице, слушају васпитаче док им читају омиљене приче, итд. Васпитачи се труде да опусте децу током разговора постављањем интересантних питања, и на тај начин им помажу да унапреде своје језичке вештине.

Деца у вртићу се кроз игру упознају са основама рачунања и вештином писања

Коришћењем разних предмета као што су дугмад, коцке, рачунаљке, па чак и једноставнијим радњама као бројањем играчака, деца уче концепт вишег и мањег, сабирања и одузимања и како да слажу ствари користећи различите бројеве. Чак и тапшање у ритму неке песме им помаже да се упознају са бројањем!

Васпитачи такође дају деци различите врсте папира и алатки за писање, попут воштаних бојица, фломастера и дрвених бојица. Полако их упознају са словима, и уче како да препознају своје име и имена својих другара.

Вртић унапређује моторичке способности детета

Вртић деци пружа више прилика дневно да трче, да се пењу, и активно играју. Активности које се нуде помажу деци да развију фине моторичке способности, попут низања перли на конац или сечења материјала маказама. Пред децу су такође стављени изазови у виду разних активности који изграђују њихову координацију и равнотежу.

У Србији има много деце која баш попут Иве, не користе ове предности предшколског образовања. Желимо то променити! Придружите нам се путем линка fundraise.novakdjokovicfoundation.org или пошаљите поруку на 2205, како бисте нам помогли да остваримо њихове новогодишње жеље! Сва средства прикупљена до 8. јануара биће уложена у отварање нових вртића у Србији.

Текст, видео и слике: Фондација Новак Ђоковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "6 кључних предности раног образовања"

  1. Džordž Orvel 1984 каже:

    Kakva notorna glupost! Ja nisam išla u vrtić, a ni moj brat. Moje dvije ćerke nisu išle u vrtić i imaju fantastične socijalne vještine, odlični su đaci,… A sve zato jer su se njima bavili njihovi roditelji. Nisu bile prepuštene rukama kojekakvih vaspitača i rulji. A nisu ni sada prepuštene učiteljicama koje su završile za krojačicu pa onda učiteljski fakultet.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама