7 navika neefikasnih učitelja

19 septembra, 2015

Ovaj mali spisak namenjen je učiteljima koji nisu u potpunosti zadovoljni svojim radom (što je prvi znak da su dobri u svom poslu jer, onaj ko je potpuno zadovoljan sobom, ne teži da se usavršava) i koji uvek žele da postignu više. Evo karakteristika koje su krive za ono malo što vam fali da u svom poslu budete savršeni.

Fokusiranje na to da se dopadnete. Sigurno je da svi žele da se dopadnu drugima, ali ako vam je stalno na pameti kako da pronađete nove načine da vas đaci zavole, to će sigurno negativno uticati na vaš rad sa decom. Kao što roditelj svom detetu treba da bude roditelj, a ne drugar, tako i učitelji treba da budu osobe koje će đaci prvenstveno poštovati. Ali, ne brinite, na kraju priče, učitelj kojeg deca poštuju uvek bude onaj kojeg najviše vole.
Vikanje na učenike. Naravno da smo svi mi podigli glas na đake u nekom trenutku, ali ako vam je to navika ili disciplinska mera koju redovno koristite, to nije dobro. Vikanje će retko ili nikad doneti dobre dugoročne rezultate a učiniće da izgubite poštovanje i naklonost dece. Zato, umesto kritikovanja i vikanja na učenike, pokušajte da duboko udahnete, spustite ton i smireno ali čvrsto i odlučno kažete to što želite.
Ne obraćate pažnju na „sitnice”. Kad sam počela da se bavim ovim poslom, nisam želela pažnju da posvećujem sitnim stvarima. Smatrala sam da ne zaslužuju da na njih trošim vreme i da decu opterećujem naizgled nebitnim stvarima. Ali, problem je u tome što, ako ih zapostavljate, te sitnice ne ostaju sitnice. Ubrzo narastu, razmnože se, a vi izgubite kontrolu. Naučila sam da moram uvek da reagujem. Na svako nedozvoljeno ustajanje s mesta tokom časa, svaki sukob ili problem. Sve što pustim da prođe, preti da naraste i proguta i mene i moj autoritet.
Niste dosledni. Nije lako biti dosledan. Ni kao roditelj, ni kao vaspitač, ni kao učitelj. Ali nedoslednost u učionici može vam napraviti ozbiljne probleme. To naravno ne znači da treba da funkcionišete kao robot i da na svaki nezavršen domaći zadatak reagujete isto. Ako dovoljno poznajete svoje đake i, recimo, znate da to neko dete koje nije donelo domaći zadatak ima probleme u porodici, sigurno da ćete se truditi da tom detetu pomognete i u određenim situacijama progledate kroz prste, a da u ostalim učenicima to ne pobudi revolt. Tu ćete imati priliku da pokažete sve svoje pedagoške sposobnosti u najboljem svetlu.
Hronično ste nespremni za čas. Svakom od nas se povremeno desi da dođe na čas i shvati da nema sav potreban materijal da bi održao kvalitetnu nastavu. Ali, ako vam se to redovno dešava, onda ste u problemu. Provući ćete se vi kroz svaki taj čas, malo zahvaljujući iskustvu, malo svom znanju, ali će ovakve pojave, ako su učestale, mnogo uticati na kvalitet vašeg rada. Zato budite istrajni u tome da na svaki čas dođete spremni, s jasnom idejom kako ćete organizovati tih 45 minuta da postignete što više.
Ne prihvatate kritiku. Bilo da vam je student, roditelj ili neki kolega uputio kritiku, ako odmah podignete zid i ne želite ni da razmislite o tome što vam je rečeno, nikad se nećete suočavati s problemima na pravi način. Sigurno da su brojne kritike kojima vas bombarduju neosnovane, ali na vama je da budete dovoljno mudri i samokritični da znate koje su zlonamerne kritike, a od kojih bi mogli nešto da naučite.
Mislite da odlično radite svoj posao. Onog trenutka kad pomislimo da smo sjajni u svom poslu, da ne moramo dalje da radimo na sebi, tad počinjemo da stagniramo. I postajemo manje efikasni nego oni oko nas koji stalno traže nove ideje i bolje načine da prenesu znanje.
Da li ste se pronašli u nekoj od ovih navika? Ili možda želite da dodate još neku osobinu koju smo propustili?
Foto: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "7 navika neefikasnih učitelja

  1. Djeljana kaže:

    Favorizovanje određene dece bih dodala na spisak. Neko sme sve, a neko ne sme ništa. Obožavanje lekarske dece, a potpuno zanemarivanje ciganske.

    1. Irena kaže:

      Kao da ste opisali uciteljicu mog starijeg deteta. “Zaboga ja sam uciteljica 25 godina!!”, kaze ona.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama