7 ствари које можете да урадите ако ваше дете није примљено у вртић

16 јуна, 2017

Ево шта можете да урадите ако је ваше дете остало испод црте

Око 7.000 најсрећнијих родитеља данас је сазнало да су њихова деца примљена у неки од београдских државних вртића. Они који су остали “испод црте” имају неколико опција како би ипак пронашли неког ко ће чувати малишане док су они на послу.
1. ПОДНОШЕЊЕ ЖАЛБЕ
Уколико родитељи сматрају да су из неког разлога “закинути”, односно да је њихово дете заслужило да буде међу одабранима, може да поднесе жалбу од 12. до 21. јуна. Ипак, искуство показује да веома мали број жалби буде и усвојен. Преузимање одговора на жалбу је од 3. до 7. јула.
2. ЛИСТЕ ЧЕKАЊА
Они којима није баш хитно да њихова деца буду уписана, могу да се одлуче да остану на листи чекања. Надлежни су најавили да ће накнадно бити уписано 1.400 деце (20 одсто капацитета), баш као и да би требало да буде отворено 1.200 места за предшколце у оквиру основних школа. Проблем је што је прошле године на листама чекања било више од 8.000 деце, од којих више од половине они са приоритетом.
3. УЗИМАЊЕ ОДБИЈЕНИЦЕ
Уколико одлучите да не чекате, већ да покушате да упишете дете у неки од акредитованих приватних вртића у којима Град Београд регресира део трошкова, онда је потребно да узмете такозвану одбијеницу, односно потврду да ваше дете на конкурсу није уписано у државни вртић.
Фото: Пиxабаy
4. ПРИВАТНИ ВРТИЋИ
Родитељи треба да се распитају који су све приватни вртићи склопили споразум са Градом Београдом (верификовани вртићи, сада их има скоро 200) и онда одабрати неки по вољи. Тада у приватну установу носе одбијеницу, као и сва друга документа, те склапају уговор о пријему детета по тржишним условима.
5. ЗАХТЕВ ЗА СУБВЕНЦИЈУ
Родитељи одлазе у Секретаријат за образовање и дечју заштиту и подносе захтев са субвенцију дела трошкова боравка њихових малишана у предшколским установама. Неопходни документи су одбијеница, захтев за субвенцију, фотокопија извода из матичне књиге рођених, фотокопија уверења о држављанству, фотокопија личне карте родитеља, фотокопија уговора са приватном предшколском установом.
6. ИСПЛАТА СУБВЕНЦИЈЕ
Субвенција ће се исплаћивати из буџета Града Београда на лични рачун родитеља, према решењу које родитељ буде добио, за претходни месец, уз потврду предшколске установе о долазности детета у току тог месеца.
Економска цена боравка детета у предшколској установи износи 27.952 динара месечно, а максимална рефундација 22.362. Kолико ћете плаћати приватни вртић зависи од његове тржишне цене. На пример, ако кошта 27.952 динара, као државни, онда ће родитељи издвајати 5.590 динара. Међутим, ако је он скупљи, на пример, 33.000 динара, онда ће маме и тате морати да плаћају 10.638 динара, јер ће Град Београд дотирати до максималних 22.362 динара.
Проверите износ субвенција у вашем граду обавезно.
7. ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ
Ако вам се дете разболи стићи ће вам и виши рачун за вртић, уколико ваш малишан похађа приватну предшколску установу. Наиме, родитељи вртићу морају да плате пуну цену по уговору, док се рефундација Града умањује за 50 одсто дневне цене сваки пут када оно одсуствује. Дневна цена се добије када се цена вртића, а максимално се признаје 27.952 динара, подели са бројем радних дана у месецу.
Извор:  www.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама