Проф. Петровић: У Кризном штабу полемишемо да ли децу у јуну вратити у клупе на две до три недеље

Министар просвете Младен Шарчевић више пута је нагласио да се школска година завршава 31. маја, те да повратка у клупе неће бити, осим за онај мањи број ђака који треба да поправи оцене.

Foto: Canva

Доктор Кон нагласио је да, што се тиче Кризног штаба, повратак у школе није препоручљив пре 1. јуна, а све после тога је епидемиолошки оправдано, али у надлежности Министарства просвете.

Ипак, у интервјуу за “Блиц” проф. др Владимир Петровић, епидемиолог и директор Института за јавно здравље Војводине и члан Кризног штаба, тврди да ништа још увек није одлучено.

“Још није донета коначна одлука да ли ће деца ићи у школу у овој школској години. Сигурно је да се то неће десити до 31. маја. У стручном делу Кризног штаба се још воде разговори да ли да се деца у јуну окупе у школе на две до три недеље. То има и својих предности и мана. Утврдили смо да је болест код деце и код млађих од 20 година праћена благом клиничком сликом и код здравих не захтева болничко лечење. Ризик постоји само код деце која болују од неких хроничних болести које су ризик без обзира на узраст. Пратићемо сазнања из других земаља пре доношења било какве одлуке, али коначну одлуку ће донети Министарство просвете након процене епидемиолога”, рекао је доктор Петровић.