Prof. Petrović: U Kriznom štabu polemišemo da li decu u junu vratiti u klupe na dve do tri nedelje

12 maja, 2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević više puta je naglasio da se školska godina završava 31. maja, te da povratka u klupe neće biti, osim za onaj manji broj đaka koji treba da popravi ocene.

Foto: Canva

Doktor Kon naglasio je da, što se tiče Kriznog štaba, povratak u škole nije preporučljiv pre 1. juna, a sve posle toga je epidemiološki opravdano, ali u nadležnosti Ministarstva prosvete.

Ipak, u intervjuu za “Blic” prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i član Kriznog štaba, tvrdi da ništa još uvek nije odlučeno.

“Još nije doneta konačna odluka da li će deca ići u školu u ovoj školskoj godini. Sigurno je da se to neće desiti do 31. maja. U stručnom delu Kriznog štaba se još vode razgovori da li da se deca u junu okupe u škole na dve do tri nedelje. To ima i svojih prednosti i mana. Utvrdili smo da je bolest kod dece i kod mlađih od 20 godina praćena blagom kliničkom slikom i kod zdravih ne zahteva bolničko lečenje. Rizik postoji samo kod dece koja boluju od nekih hroničnih bolesti koje su rizik bez obzira na uzrast. Pratićemo saznanja iz drugih zemalja pre donošenja bilo kakve odluke, ali konačnu odluku će doneti Ministarstvo prosvete nakon procene epidemiologa”, rekao je doktor Petrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama