Серијал едукативних видеа за наставнике – како се о свакодневним медијским појавама може говорити на часовима

Шта нас „Госпођа министарка“ учи о сензационализму и да ли има места за дискусију о медијима на часу физике? Новосадска новинарска школа је креирала серијал од 10 едукативних видеа који показују како се о свакодневним медијским појавама може говорити са ученицима на редовним часовима.

Овај серијал представља нове и иновативне приступе у реализацији наставе који доносе корисне информације, подстичу критичко мишљење на начин који је ученицима интересантан. Сваки видео из серијала објашњава како наставници могу применити вештине медијске писмености на часовима из постојећег плана и програма.

Осим различитих лекција, видеи покривају и различите узрасте, па се тако у њима може наћи инспирација за ученике и наставнике како основних, тако и средњих школа. Едукативни видеи обрађују теме из предмета: Језик, медији и култура, Српски језик, Физика, Музичко, Филозофија, Свет око нас, Психологија, Ликовно, Реторика, Грађанско васпитање и доступни су на Јутјуб каналу Новосадске новинарске школе.

Видеи су направљени на основу приручника Звони за медијску писменост у ком се налази детаљан план рализације и литература за приказаних 10 лекција. Приручник је бесплатан и може се преузети са сајта Новосадске новинарске школе на овом линку.

Приручник „Звони за медијску писменост“

Према истраживању Института за отворено друштво из Софије, које одређује индекс медијске писменост у 35 земаља Европе, Србија се налази на 29. месту. Овај податак нам указује на то да је неопходно медијско описмењавање грађана Србије на системском нивоу. Трансформација образовног система у правцу подстицања и развијања критичког мишљења кроз анализу медијских садржаја представља нужност савременог медијског окружења, како би грађани били у стању да доносе одговорне одлуке и буду активни грађани друштва.

Материјали су креирани у склопу пројекта „Звони за МИП – оснаживање учења медијске и информационе писмености у школском систему Србије“ који реализује Новосадска новинарска школа уз финансијску подршку Министарства спољних послова Краљевине Холандије у оквиру МАТРА програма и Балканског фонда за демократију (пројекат Немачког Маршаловог фонда САД) и Министарства спољних послова Краљевине Норвешке. Ставови изнесени у приручнику и у видеима не изражавају нужно и ставове донатора.