Директори школа дали предлог решeњa проблема недостатка професора

Управни одбор Друштва директора Србије, како сазнају “Новости”, упутиће предлог Министарству просвете да дозволи ангажовање професора у пензији, или студенада наставничких факултета да предају предмете за које нема довољно наставног кадра. За студенте, услов би, према овом предлогу, био да бар један семестар проведу у учионици.

Директори школа наводе да, као партнери Министарства просвете и оба образовна завода, на овај начин заједно могу да допринесу унапређењу образовно-васпитног система и учине га квалитетнијим, економичнијим и ефикаснијим.

На скупу, које је Друштво директора организовало на Тари, посебно је истакнут проблем стручне заступљености наставе из појединих предмета, односно мањка кадра. То се посебно односи на математику, физику, хемију, информатику, немачки језик…

– Предлажемо доношење законског решења које омогућава ангажовање пензионисаних професора, или да се установи систем стручне праксе за студенте наставничких факултета у којој би они били у обавези да бар један семестар на мастер студијама проведу у школи, и у непосредној настави под надзором ментора из те школе и професора са матичног факултета – стоји у предлогу.

Како наводе, то би могло бити решење проблема, али и добар начин увођења у посао будућих наставника који би могли на тај начин да стекну услове за полагање стручног испита, односно испита за лиценцу. Ако би ово било праћено и мерама државе које би мотивисале упис на наставничке факултете, проблем би могао бити дугорочно решен.

Извор: Новости