Све више школа у Србији у којима је забрањено коришћење телефона. Шта спречава све остале?

Поред Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Пожаревцу, ОШ “Ратко Павловић Ћићко” у Прокупљу, ОШ “Бранко Радичевић” из села Уљма код Вршца, трећа је образовна установа у нашој земљи која је ове године забранила ђацима употребу мобилних телефона.

deca-učenici-mobilni-telefoni-škola-zabrana-telefona
Canva.com

Наиме, наставничко веће ове вршачке осмолетке донело је одлуку да се ђацима забрани употреба мобилних телефона и паметних сатова, преносе медији.

Од ове школске године ученици више не смеју у школу да доносе ове савремене уређаје, што је изазвало различита мишљења.

– Свака одлука у нашој установи доноси се у корист ученика и квалитета наставе – образложила је директорка Оливера Кларић.

– Једино деца из околних села, која путују у уљманску школу, могу да понесу мобилне телефоне и паметне сатове, али ће они до краја наставе стајати код одељенског старешине.

Подсетимо, у марту месецу прокупачка Основна школа “Ратко Павловић Ћићко“ забранила је држање мобилних телефона током наставе.

Директорка школе Весна Тодоровић рекла је да су деца одлично реаговала на ову забрану и да се 99 одсто родитеља слаже са овом иницијативом.

– Деца одлажу искључене мобилне телефоне у кутије у учионици у присуству наставника, а потом наставник те кутије односи у директорску канцеларију. Деца су почела мање да носе мобилне телефоне, а поједине учионице у својим кутијама готово да немају телефоне. Ђаци ће радије да не носе телефоне у школу, него да их одлажу. То има позитивни ефекат и ми их баш посматрамо током малих и великих одмора. Више се друже, више комуницирају – објаснила је директорка.

Такође, истог месеца, ђацима Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Пожаревцу забрањено је да користе телефоне у школи.

Да изненађење буде веће, ова иницијатива потекла је баш од њих и подржали су је једногласно.

– Родитељи већ годину дана уназад о томе размишљају. Заједнички смо донели одлуку на иницијативу Савета родитеља. Сви су били сагласни, да не кажем да су једва дочекали, чак нико није био уздржан – испричала нам је тада директорка Ивана Јоксимовић.

Извор: Курир