Sve više škola u Srbiji u kojima je zabranjeno korišćenje telefona. Šta sprečava sve ostale?

6 septembra, 2022

Pored Osnovne škole “Dositej Obradović” u Požarevcu, OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” u Prokuplju, OŠ “Branko Radičević” iz sela Uljma kod Vršca, treća je obrazovna ustanova u našoj zemlji koja je ove godine zabranila đacima upotrebu mobilnih telefona.

deca-učenici-mobilni-telefoni-škola-zabrana-telefona

Canva.com

Naime, nastavničko veće ove vršačke osmoletke donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova, prenose mediji.

Od ove školske godine učenici više ne smeju u školu da donose ove savremene uređaje, što je izazvalo različita mišljenja.

– Svaka odluka u našoj ustanovi donosi se u korist učenika i kvaliteta nastave – obrazložila je direktorka Olivera Klarić.

– Jedino deca iz okolnih sela, koja putuju u uljmansku školu, mogu da ponesu mobilne telefone i pametne satove, ali će oni do kraja nastave stajati kod odeljenskog starešine.

Podsetimo, u martu mesecu prokupačka Osnovna škola “Ratko Pavlović Ćićko“ zabranila je držanje mobilnih telefona tokom nastave.

Direktorka škole Vesna Todorović rekla je da su deca odlično reagovala na ovu zabranu i da se 99 odsto roditelja slaže sa ovom inicijativom.

– Deca odlažu isključene mobilne telefone u kutije u učionici u prisustvu nastavnika, a potom nastavnik te kutije odnosi u direktorsku kancelariju. Deca su počela manje da nose mobilne telefone, a pojedine učionice u svojim kutijama gotovo da nemaju telefone. Đaci će radije da ne nose telefone u školu, nego da ih odlažu. To ima pozitivni efekat i mi ih baš posmatramo tokom malih i velikih odmora. Više se druže, više komuniciraju – objasnila je direktorka.

Takođe, istog meseca, đacima Osnovne škole “Dositej Obradović” u Požarevcu zabranjeno je da koriste telefone u školi.

Da iznenađenje bude veće, ova inicijativa potekla je baš od njih i podržali su je jednoglasno.

– Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo doneli odluku na inicijativu Saveta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan – ispričala nam je tada direktorka Ivana Joksimović.

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama