Prof. Ranđelović: Cilj je kompletna digitalizacija male mature i e-testiranje

Mala matura će se i dalje menjati, modernizovati i prilagođavati novim zahtevima, novim generacijama i novim tehnologijama. Iako je još uvek rano govoriti, neophodno je pomenuti da bi krajnji cilj mogao da bude kompletna digitalizacija celog procesa i prelazak na e-testiranje – otkriva za “Blic” prof. dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kako objašnjava, na pragu smo usvajanja novih, izmenjenih, standarda postignuća za sve predmete, za kraj osnovne škole, kao i za sve predmete za kraj srednje škole i da će se napredak videti u narednim godinama.

– Izmene standarda su inicirane rezultatima sa međunarodnih istraživanja, a plan je da ove godine budu usvojeni, da krenemo sa obukama nastavnika, pa već od sledeće školske godine i u primenu u školama.  – objašnjava profesor Ranđelović.

Kako ističe, deca su poslednjih godina mnogo napredovala u smislu primene tehnologija i ona su skoro u potpunosti spremna za taj korak, dok odrasli kao da ne uspevaju da prate dovoljno dobro nove generacije, te stvari i ne znaju kako oni sada razmišljaju i kako funkcionišu.

– Možda je vreme da shvatimo u kojim su to domenima naša deca prethodnih godina evidentno napredovala – i da počnemo da se prilagođavamo toj novonastaloj situaciji i toj novoj realnosti. Ako to mi ne prihvatimo… mladi će otići u budućnost bez nas. Velika je odgovornost na obrazovnim poslanicima i svima koji rade u obrazovanju – zaključuje prof. dr Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Ceo tekst: Blic