Ela ima devet godina i njeni roditelji često dele njene fotografije na internetu. Evo šta im je poručila

Fotografije sa rođendana, letovanja, izleta, polazak u školu ili samo jedan običan dan. Većini roditelja teško je da se odupre želji da sa svetom podele to koliko su njihovi naslednici slatki, pametni, uspešni. A s obzirom na to da današnji odrasli nemaju fotografije iz svog detinjstva na društvenim mrežama, manjka nam iskustvo na koje bismo se oslonili i znali kakve posledice može imati nekritičko objavljivanje dečjih fotografija na internetu.

A najveći problem? Jednom objavljene fotografije ostaju na internetu zauvek. Čak i pošto ste ih obrisali.

Kampanja #sharewithcare

S ciljem podizanja svesti o zaštiti virtuelne privatnosti dece, nemački Telekom pokrenuo je kampanju Share with care (šeruj/deli pažljivo). Snažnu poruku šalju kroz spot u kom je, uz pomoć moderne veštačke inteligencije, kreirana digitalna verzija danas devetogodišnje Ele, samo malo starija. Ona svojim roditeljima jasno pokazuje u kakve rizike je dovode objavljujući često njene fotografije i video-snimke tako da budu lako dostupni i ljudima koje ne poznaju.

Ela svojim roditeljima šalje važnu poruku iz budućnosti ukazujući na sve posledice s kojima se može suočiti zato što ne štite njenu privatnost.

Ovo je, ujedno, prvi put da je veštačka inteligencija iskorišćena na način da kreira “osobu” iz budućnosti koja se ponaša i razgovara baš kao odrasla žena. Ela je, zapravo, simbol čitave jedne generacije dece koja sada odrastaju.

“Šerenting” otvara vrata krađi identiteta

Termin šerenting koristi se u zapadnim zemljama već neko vreme, a kombinacija je reči sharing i parents. Ona označava socijalni fenomen deljenja fotografija dece na društvenim mrežama od strane njihovih roditelja.

Svaka osoba, uključujući i dete, ima pravo da sama donese odluku o svom digitalnom identitetu. Ali studije pokazuju da prosečno dete do svoje navršene 5. godine, već ima oko 1500 svojih slika onlajn. U proseku. Podeljenih bez njihovog pristanka, od strane onih kojima najviše veruju – njihovih roditelja. A stručnjaci predviđaju da će do 2030. dve trećine svih slučajeva krađe identiteta biti posledica upravo deljenja podataka onlajn (izvor: The New Yorker).

Deleći bezbrižno dečje fotografije onlajn, rizikujemo da ih nenamerno izložimo potencijalnim opasnostima i profilisanju od strane zlonamernih grupa i pojedinaca koji mogu, zahvaljujući napretku tehnologije prepoznavanja lica, zloupotrebiti njihove fotografije. Ali to je samo jedan deo rizika.

Pogledajte video:

 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram

 

Objava koju deli Zelena učionica (@zelena_ucionica_)