Završen sastanak sindikata prosvete i Vlade. Sindikati: Nema dogovora

Na današnjem sastanku, kome su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, nadležnih ministarstava i reprezentativnih sindikata u obrazovanju, nije postignut dogovor kojim bi se popravio materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, navodi se u zajedničkom saopštenju četiri reprezentativna sindikata prosvete.

Sindikati su, naime, insistirali na tome da se plata prosvetnih radnika odmah izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da se u narednom periodu mora raditi na strategiji povećanja plata u prosveti.

U saopštenju sindikata ukazuje se na to da, uredbom koju je usvojila Vlada, a bez socijalnog dijaloga, nije povećan dodatak za odeljenjsko starešinstvo u skladu sa zaključkom radne grupe formirane od strane Ministarstva prosvete iz decembra 2022. godine. 

“Administrativni radnici su izjednačeni sa pomoćno-tehničkim osobljem u visini plate, a pomenuta Uredba ne obuhvata povećanje koeficijenata svih zaposlenih u obrazovanju. Nadležni su ostali na usmenim obećanjima da će u narednoj budžetskoj 2024. godini pokušati da obezbede sredstva za povećanje plata zaposlenima u obrazovanju i naknada odeljenjskim starešinama.” – stoji u saopštenju. 

Iz sindikati kažu i da nisu zadovoljni ishodom današnjeg sastanka i planiranim povećanjem zarada od 5,5%, koji u neto iznosu po zaposlenom iznosi od 2000 do 4500 dinara.

“Ostaje nam, da u u skladu sa tim preduzmemo odgovarajuće mere sindikalne borbe. Umesto odgovora na konkretne zahteve za boljim materijalnim položajem zaposlenih dobili smo informaciju da Ministarstvo prosvete neće odustati od najavljene pojačane kontrole po školama, iako smo ukazali na brojne nelogičnosti preobimne pedagoške administracije, koja je dodatno pojačana uvođenjem smernica od strane Ministarstva prosvete početkom ove školske godine.” – stoji u saopštenju i dodaje se da će sindikati nastaviti da insistiraju na obaveznom smanjenju administrativnog posla u školama.