Zašto obavezno treba da posetite štand Kreativnog centra na Beogradskom sajmu knjiga – veliki popusti, 100 novih izdanja

Pozivamo vas da posetite štand Kreativnog centra na Sajmu knjiga u Beogradu, od 21. do 29. oktobra 2023. Između dva Sajma knjiga ovaj izdavač objavio je rekordnih 100 izdanja. Na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na štandu Kreativnog centra (Arena, Hala 1) čitaoce očekuje blizu 1.500 naslova domaćih i stranih autora, druženje s piscima i ilustratorima i sajamski popust od 25% (sajamski popust ne važi za plišane igračke, predškolske radne listove, udžbenike, radne sveske i dodatne materijale za osnovnu školu).

Pogledajte kada domaći autori i ilustratori potpisuju svoje knjige!

Među mnogobrojnim naslovima izdvajamo:

Tri, četiri, sad!

U izdanju Kreativnog centra objavljena je nova knjiga autorke Dragane Mladenović koja nosi zanimljiv naslov Tri, četiri, sad! i namenjena je predškolcima i mlađim osnovcima. Verujemo da će svi oni koji u ovom naslovu prepoznaju poziv za igru i otvore stranice ove knjige uživati u pravom čitalačkom izazovu koji autorka stavlja pred njih. Već sam podnaslov Hajde da se poezigramo! poziva čitaoce u neobičnu i zabavnu avanturu. Prema objašnjenu Dragane Mladenović, saznajemo da kovanica poezigra predstavlja kombinaciju dve reči: poezija + igra = poezigra. Otuda nas u knjizi očekuju igre osmišljene kroz stihove, odnosno deset poezigara koje nisu ni previše lake, ni previše teške, taman po meri, kako kaže autorka.

Čitaoci će imati priliku da vežbaju memoriju prisećajući se određenih stihova, prate miša Koleta kroz slikovit lavirint do škole, skakuću s kamena na kamen prateći rimu pesme, da biraju pesmu prema svom raspoloženju, da igraju domine s pesnikinjom, slažu medu, ređaju ormar, rešavaju neobične zagonetke i uživaju u još mnogo, mnogo toga.

Poseban pečat ovoj zbirci poezigara Tri, četiri, sad! daju maestralne ilustracije Borisa Kuzmanovića. Na zahtevne i ne tako lake pesničke i druge izazove koje je postavila svojim stihovima, Dragana Mladenović je dobila podjednako neobične, nadahnute i razigrane odgovore našeg poznatog ilustratora. Stihovi i ilustracije prepliću se na više nivoa u ovoj knjizi formirajući neprekinut krug igre, koji može da se čita i otkriva uvek iznova i u kojem će uživati i deca i odrasli koji im se pridruže u toj igri.

Autorka Dragana Mladenović potpisivaće svoje knjige na Beogradskom sajmu knjiga na štandu Kreativnog centra u četvrtak, 26. oktobra, od 17 do 18 časova.

Moja Srbija

Ova reprezentativna knjiga autora Simeona Marinkovića sa izuzetnim ilustracijama Dušana Pavlića kroz zanimljive priče govori o čarima i bogatstvu naše zemlje, njenoj burnoj prošlosti i slavnim ličnostima.

Autor u svakom kraju Srbije otkriva nove lepote, a svojom ličnom pričom poziva čitaoce na stalno istraživanje domovine, koja se može još više voleti kada se dobro upozna.

Knjiga nudi obilje istorijskih i geografskih podataka, upoznaje nas s velikanima naše kulture i umetnosti i njihovim dostignućima, opisuje prirodne retkosti, te predstavlja svojevrstan ilustrovani vodič kroz našu zemlju, koji će domaće čitaoce inspirisati da planiraju buduća putovanja, a svima onima koji žive van granica Srbije biti dragoceno podsećanje.

Lažne vesti

Knjiga Lažne vesti autorke Nerejde Kariljo sa ilustracijama Alberta Monta objavljena je nedavno u izdanju Kreativnog centra. Prijemčivim stilom, uz humor i dozu intrige bavi se problemom sveprisutnosti lažnih vesti i dezinformacija, istovremeno opremajući tinejdžere znanjima i veštinama potrebnim za kritičko čitanje medija i razlikovanje istine od laži. U pitanju je sveobuhvatan priručnik za razumevanje i rešavanje problema dezinformisanosti, čije posledice se sve više osećaju u društvu, političkom životu, a utiču i na samostalno rasuđivanje.

U svetu preplavljenom informacijama knjiga Lažne vesti ohrabruje tinejdžere da razvijaju veštine medijske pismenosti – da kritički analiziraju, ocenjuju i stvaraju medijske poruke.

Mladi čitaoci dobijaju najrazličitije alate i strategije koji će im pomoći da razlikuju pouzdane od nepouzdanih izvora i da sa razumevanjem rasuđuju o informacijama na koje nailaze.

Kako su društvene mreže često dominantna sredstva za širenje dezinformacija, autorka ukazuje na probleme koje mogu stvoriti algoritmi, filteri i baloni unutar kojih boravimo na društvenim mrežama, ali predstavlja i savremene tehnologije i internet alatke koje nam pomažu da se snađemo u džungli informacija.

Planeta Zemlja

Ova bogato ilustrovana knjiga sadrži 60 lavirinata od kojih je svaki izazovniji od prethodnog, a rešenja se mogu proveriti na kraju knjige. Ono što knjigu čini posebnom jeste prilika da čitalac otkrije mnoge zanimljivosti i lepote koje postoje na našoj planeti dok traži pravi put kroz razne lavirinte. Putovaće preko planina, pustinja i močvara, ploviće po rekama i morima, prelaziće preko ledenih santi, prolaziti kroz pirinčana polja i pored termalnih izvora.

Silaziće u najmračnije okeanske dubine, podzemne pećine i rudnike. Saznaće šta su to estuari, gejziri i kišne šume, kako nastaju prirodni fenomeni kao što su tornada, monsuni, polarna svetlost i vulkanske erupcije, a otkriće i šta se može saznati o istoriji planete iskopavanjem fosilnih ostataka. Posetiće Veliki kanjon Kolorada, kao i Madagaskar i tu se upoznati s čudesnim životinjskim svetom ovog ostrva. Mnogi lavirinti vode kroz staništa neobičnih biljnih i životinjskih vrsta, kao što su kalifornijske sekvoje, australijske životinje ili planinske gorile. Posebne zanimljivosti odnose se na aktuelne probleme s kojima se suočava ljudski rod na Zemlji, a tiču se očuvanja i zaštite prirode, te će se rešavanjem brojnih lavirinata saznati ponešto o reciklaži, zaštiti ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, obnovljivim ekološkim izvorima energije, organskoj proizvodnji, pošumljavanju, čišćenju okeana i spasavanju reka, skupljanju plastičnog otpada i sličnim aktivnostima.

Pustolovine u Muminovoj dolini

Priče iz ove knjige, namenjene deci predškolskog i ranog školskog uzrasta, nastale su na osnovu animirane serije koja je gledaocima predstavila neobične likove iz bajkovitog sveta Mumina, čiji je tvorac čuvena finska umetnica Tuve Janson.

Porodica Mumina živi u prelepoj Muminovoj dolini. U ovim uzbudljivim pričama Mumin i njegovi prijatelji Sofronije, Mala Mi, Gospođica Šmrc i Snif doživljavaju razne avanture – pronalaze Hatifnatovena usamljenom ostrvu, hvataju zmaja, neplanirano se sele zbog velike poplave, susreću tajanstvenu Karakondžulu… Pridružite im se i uživajte u njihovim pustolovinama!

Gost sajma knjiga:

Francuski kompozitor Feliks le Bar biće gost Francuskog instituta u Srbiji i Kreativnog centra na predstojećem Sajmu knjiga. Feliks le Bar je komponovao muziku za sve knjige iz serijala “Zvučne bajke” francuske izdavačke kuće “Gallimard Jeunesse” koje je u Srbiji objavio “Kreativni centar” (“Pepeljuga”, “Crvenkapa”, “Aladin”, “Mačak u čizmama”, “Tri praseta”).

Tokom svog boravka u Beogradu imaće nekoliko susreta sa čitaocima:

Utorak, 24. oktobar, Sajam knjiga, štand Kreativnog centra
16–17 h – francuski kompozitor Feliks le Bar potpisuje muzičke bajke za najmlađe

Utorak, 24. oktobar, Sajam knjiga, štand počasnog gosta – Francuske
18–19 h – Feliks le Bar će održati radionicu na kojoj će učestvovati deca predškolskog uzrasta iz Škole mjuzikla za decu Eudven, kao i muzički pedagozi iz te škole. Deca će imati zadatak da određene delove zvučne bajke Mačak u čizmama iskažu glumom, a da muzičke deonice proprate pokretom, to jest improvizovanim i vođenim plesnim koracima. Cilj radionice jeste da deca interaktivno prolaze kroz radnju knjige i oživljavaju je svojim telom i glasom.

Sreda, 25. oktobar, Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda Čika Jova Zmaj (Zmaj Jovina 1)
10.30–11.30 h – druženje francuskog kompozitora Feliksa le Bara s predškolcima i predstavljanje muzičkih knjiga iz serijala Zvučne bajke (Pepeljuga, Crvenkapa, Aladin, Mačak u čizmama, Tri praseta) u izdanju Kreativnog centra

Tokom sajamske nedelje popust od 25% važiće i u knjižarama Kreativnog centra u Beogradu i Nišu, kao i na sajtu www.kreativnicentar.rs. Za sve porudžbine putem sajta u iznosu većem od 1500 dinara isporuka na teritoriji Srbije biće besplatna.