Директорка Математичке гимназије: На такмичењу у Кини наши математичари изненадили организаторе – ни они нису очекивали такав резултат

Foto: Matematička gimnazija

Директорка Математичке гимназије Мирјана Катић рекла је данас да Србија по питању математике, спада елиту и да је успех младих српских математичара који су на Другом Међународном математичком летњем кампу у Кини освојили шест медаља, изванредан резултат јер Кина на то такмичења позива најбоље државе света.

„Ово је велики успех, а поготово за такмичаре који су први пут у Кини. Показали су да смо у одличној форми. Момци су изненадили организаторе, јер они нису очекивали тако добар резултат. Ми смо најбоље пласирани тим после кинеских тимова што је велика ствар. Оставили смо иза себе неке велесиле из математике, Иран, Тајланд, Румунију, тако да је то за нас веома битно и надам се да ће такав резултат поновити следеће недеље у Енглеској“, рекла је Катић за Танјуг.

Ученик Математичке гимназије који је у Кини освојио другу награду Стеван Радивојевић рекао је за Танјуг да су млади математичари посебно поносни на то што су најбоље пласирани некинески тим на такмичењу.

„Индивидуално смо узели злато, три друге награде и две треће награде. Три недеље смо били у Кини и доста времена смо провели са својим вршњацима, који имају исто интересовања као ми“, рекао је Радивојевић.

Истакао је да је искуство са такмичења за њега драгоцено, а да му је освајање медаље подигло самопоуздања.

Извор: Танјуг