Почела Светска недеља дојења, а тим поводом расписан је и Батутов традиционални ликовни и литерарни конкурс за ђаке и предшколце

Светска недеља дојења обележава се сваке године у првој недељи августа, у више од 170 земаља света у циљу повећања знања и свести о значају и предностима дојења. Светска алијанса за подршку дојењу (енгл. World Alliance for Breastfeeding Action, WABA) покренула је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Оно садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија.

Светска и Национална недеља дојења 2024. имају за циљ да:

  • Информишу људе о заступљености дојења, колико је дојење важно за здравље мајке и бебе, али и о постојећим неједнакостима које се односе на подршку дојењу.
  • Подстакну акције за смањење неједнакости у подршци дојењу, са посебним фокусом на вулнерабилне групе.
  • Учврсте праксу дојења ради смањења социјалних разлика.
  • Покрену и укључе и појединце и организације како би се побољшала њихова међусобна сарадња, али и укљученост у активности за подршку и промоцију дојења као оптималног начина исхране.
  • Посебно је важно да се оснаже и подрже осетљиве групе у циљу повећања стопа дојења, што је од значаја нарочито у време ванредних и кризних ситуација како би се смањиле неједнакости које постоје у друштву.

Дојење није искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је међутим и подршка шире околине: организација цивилног друштва, влада, креатора здравствене политике, здравствених система и здравствених радника, саветника за дојење, послодаваца, пријатеља, као и заједнице у целини.

У оквиру обележавања Светске и Националне недеље дојења биће организована и предавања, трибине, изложбе на тему дојења. Циљ активности кампање је скретање пажње здравствене и шире јавности колики је значај дојења којим се обезбеђује најоптималнија исхрана, правилан раст и развој, заштита и унапређење здравља и детета и мајке, као и указивање на значај пружања подршке и помоћи трудницама, и мајкама дојиљама да остваре успешно дојење.

Поводом обележавања Светске и Националне недеље дојења Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” традиционално расписује конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Мајчино млеко је најбоља храна од првог дана”. Циљ конкурса је да се подстакне здравствено васпитни рад у предшколским установама и основним школама на тему подршке дојењу као оптималном начину исхране новорођенчади и одојчади.

Конкурс: https://www.zjzpa.org.rs/konkurs-za-izbor-najboljih-likovnih-i-literarnih-radova-4/