Синдикат просветних радника обратио се председнику Србије: Дођите у било коју основну или средњу школу да пет радних дана будете професор

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) упутила је данас отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу у којем му скреће пажњу да је 1. августа изрекао низ неистина о положају просветних радника и позива га да проследи медијима исправљене податке.

Унија је обавестила председника да у школама ради наставно особље шестог и седмог степена стручне спреме, ненаставно особље шестог и седмог степена стручне спреме и ненаставно особље четвртог и петог степена стручне спреме.

УСПРС наводи да основна плата запосленог у школи са сто одсто ангажовања износи 86.681 динар за наставно особље са седмим степеном образовања, 74.469 динара за наставно особље са шестим степеном, 86.681 динар за ненаставно особље са седмим степеном, 46.843 динара за ненаставно особље са четвртим степеном, 46.543 динара за теткице и домаре или 46.943 динара за ненаставно особље са петим степеном.

Председнику је предочено и да запослени у школи примају плату на основу броја радних сати који варира од месеца до месеца, да се на основну плату запосленог додаје радни стаж у установама образовања који износи 0,4 одсто по години, као и то да разредне старешине примају додатак у износу од седам одсто.

Запослени у школи, као и сви други запослени у државним органима, институцијама, управама… имају 40-часовну радну недељу распоређену у пет дана. У те сате улазе часови редовне наставе, припремне, додатне, допунске, секције, рад у тимовима, са родитељима, као и сви остали додатни послови по налогу директора. Дакле, немојте јавност уводити у заблуду како просвета ради 18 или 20 сати недељно.“ – истиче се у саопштењу синдиката.

У писму је председнику понуђен изазов – да узме неплаћену једну недељу у Председништву и дође у било коју основну или средњу школу да пет радних дана буде професор физике, српског или математике.

„Ако одлучите да покушате, можете ми се јавити да Вас упутим у радне задатке. Биће ми драго да будем Ваш ментор. Сигурна сам да ће држава моћи без Вас недељу дана, а да ћете Ви јасније сагледати ситуацију у просветном систему“, наведено је у писму које потписује портпаролка УСПРС Маријана Гашић.

Председник је позван и да свим медијама достави исправљене податке, као и то да обрати пажњу на Протокол који су Влада Србије и репрезентативни синдикати потписали у октобру 2023. године, у којем су јасно дефинисани рокови, које држава има обавезу да поштује.

Извор: ФоНет