Дарко Егер: Лек за анонимне пријаве против наставника је увођење ТАКСЕ

Foto: Kurirr TV, Screen shot

Тачно је да су анонимне пријаве просветној инспекцији најчешћа врста пријава, изјавио је данас председник Актива директора новобеоградских основних школа Дарко Егер за Танјуг. Казао је и да да таквих пријава има много, али да оне не обавезују ни на шта.

Један од захтева Независног синдиката просветних радника управо је да се анонимне пријаве – укину. То је, подсећамо, већ урађено у суседној Хрватској пре неколико година.

Овај синдикат је најавио тзв. „бели штрајк“. То значи да до 11. октобра ђацима неће уписивати оцене, а ако се захтеви до тада не испуне, сви ће добити – петице. У саопштењу су као захтеве навели и дефинисање нових кривичних дела и санкција у вези с насиљем у школи као и увођење могућности моменталне суспензије насилних ученика из наставе.

Дарко Егер је као решење за анонимну пријаву предложио увођење таксе.

– Лек за анонимну пријаву је такса. Стара, добра, финансијска такса. Ако хоћете да поднесете пријаву, платите. Ако то примењују и међународне институције, а знате колике су тамо таксе, што то не могло применити и Министарство просвете – запитао је он.