Илић: Тотална обустава рада СВИХ васпитно-образовних установа 16. септембра, ако се не реализује договорено

“Претпостављам да ћемо заједнички 16. септембра успети да реализујемо оно што је потписано” изјавила је председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић, говорећи о документу о повећању плата просветних радника, који су синдикати потписали са представницима Владе. За 16. септембар најавила је „тоталну обуставу рада у свим васпитно-образовним установама“.

“Почетак школске године просветни радници дочекују као и сваке године, са прегрштом обећања, неких рокова, визијом да ће све бити боље. Али ми смо данас били приморани да одржимо систем просвете као што смо га одржали и за време пандемије…да почне школска година, да прваци буду свечано дочекани…Овај данашњи скуп је требало да предочи јавности је да је Влада потписала један споразум са синдикатима да ће се неке конкретне ствари решавати”, рекла је Илић за Н1.

Она је додала да су представници синдиката у четвртак били на састанку у Влади и да им је премијер Србије рекао да потписани протокол “не обавезује Владу”.

“Просто, ако је потписано да ће почетничка плата наставника која је сада 86.671 динар, бити у нивоу републичког просека 2025. године и где смо ми тражили да се утврди динамика повећања плата – у том тренутку је то било око 28 процената, нама је на том састанку речено да то неће бити просек, да ће то бити близу просека, да ће повећање бити двоцифрено, али да због осталих у јавном сектору не желе да кажу колико тачно”, рекла је за Н1 Валентина Илић.

„Ствари у том документу су јасне“

Она је додала да им је речено да ће повећање бити за „око 50 одсто више него повећање запосленима у осталим јавним службама“.

“За нас је то било неприхватљиво, јер тако можете да манипулишете цифрама. Ако кажете да то неће бити просек, него близу просека… ми само тражимо да се поштује оно што је потписано”, рекла је Илић.

Објаснила је да су документ потписали председници сва четири репрезентативна синдиката, као и Ана Брнабић и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

“Ствари у том документу су јасне, али друга страна није разумела да је обавезујуће оно што је потписано и да ћемо ми то гурати до краја“, навела је Илић.

„Јединствен став међу синдикатима“

Она је казала и да је за 16. септембар најављена тотална обустава рада „у свим васпитно- образовним установама”.

“Имаћемо подршку и високог образовања и студената. Дакле, тог дана ће у свим градовима и школским управама наши чланови и запослени у образовању изаћи на улице и показаће своје незадовољство”, најавила је Илић.

Додала је да у том смислу “апсолутно постоји јединствен став међу синдикатима”.

“Претпостављам да ћемо заједнички, уз масовност наших чланова и свих запослених успети да реализујемо оно што је потписано”, казала је Валентина Илић.

Извор: Н1