Директор београдске школе о правилима облачења на +35: „Замислите да ја дођем на посао у атлет мајици? Не би никоме било симпатично.“

Foto: Canva

Због високих температура у Босни и Херцеговини је одложен почетак школске године за 9.9.2024. Наши ђаци су се, без обзира на временске услове, јуче вратили у клупе. И док су неке учионице климатизоване, у већини је ипак врло тешко боравити на 35 и више степени. Поред високих температура ту је још један отежавајући фактор. А то су правила облачења.

Већини родитеља није лако да помогну својим малишанима да одаберу прикладну одећу за ове вреле дане. Деца су махом у неклиматизованим учионицама, а када изађу у школско двориште, играју се и трче, па им буде још и топлије. Школе очекују да се правила поштују. Нема сандала, папуча, шортсева, мајица на бретеле. Дечацима су дозвољене бермуде до колена, а девојчицама је посебно тешко јер шортсеве не могу да носе, а сукњице их ограничавају у игри.

У Основној школи „Матко Вуковић“ у Суботици за Блиц објашњавају да су увек дозвољавали: панталоне испод колена, бермуде до колена и мајице са и без рукава, док мајице на бретеле не сматрају прикладном одећом без обзира на временске прилике.

– Да ли је мајица без рукава или је на бретеле заиста није велика разлика. Важно је да нису бретеле танке и никако не долази у обзир да је мајица изнад пупка и да ученице носе хеланке. На неки начин смо попустљиви према тренеркама зато што у малој школи немамо салу за физичко и деца раде вежбе у дворишту, а немају где да се пресвуку. За нашу школу важи следећи дрес код : ђак треба да буде пристојно обучен, уредно и да је очешљан. Зна се шта је пристојна одећа. Треба да знају да су у школи и да размишљају о томе где улазе – каже за „Блиц“ Мирјана Стевановић, директорка школе „Матко Вуковић“.

Према њеним речима, када је јако топло и сунчано боље да је тело покривено. Осим тога, мајица на бретеле нема функцију да прикупи зној испод пазуха, док мајица кратких рукава обавља и ту функцију – упија зној.

Проблем су фризуре, не само код деце, већ и код родитеља

– Памучна мајица, памучне панталонице испод колена или сукња до и испод колена су одличан избор. То важи за ђаке од првог до четвртог и за ђаке од петог до осмог разреда. Код нас су проблем понекада њихове фризуре. Родитељи их подшишавају, имају чироки чак, а и дошла су ми и два блајхана родитеља – очеви. На средини главе је један имао као гнездо блајхано. Нисам знала шта да кажем. Школа је у јако тешком положају, јер је школа лакмус папир друштва и породице – каже Стевановићева.

Додаје да је најважније да деца буду пристојно обучена, да су уредни и да одећа врши основну намену, а то је да детету буде пријатно у ономе што носи.

– Шортс не долази у обзир. Али зашто још није добро да носе шортс? То не могу да објасним ни родитељима, а инсистирамо да одећа буде испод или до колена зато што одећа штити кожу и организам. Штити нас од паразита, бактерија и других штетних ствари, а свуда је то изопачено. Сукња и панталоне су брана да не деца не би села голом кожом на столицу на којој је већ седело 20 деце. Пошаљете дете у шортсу и када дођу кући са паразитима или нечим другим ко ће бити крив? Зато су правила одевања, на првом месту, заштита ученика – поручује Мирјана Стевановић.

Њен суграђанин, Дејан Анђеловић, директор Основне школе „Кизур Иштван“, каже за „Блиц“, да није било захтева родитеља да измену дрес кода због високих температура.

– Мајица кратких рукава је сасвим у реду, а мајица на бретеле није велика разлика што се тиче регулације температуре тела, али је велика разлика у изгледу. Замислите да ја дођем у атлет мајици на посао. Не би никоме било симпатично. У реду је да деца носе три-четврт панталонице, сукњице до колена и дуже и мајице са кратким рукавима, али у нашим учионицама уопште није јако топло као напољу. Пријатно је. Правила облачења важе за све ученике. Првог дана школе смо скратили наставу, имали су по два часа, само су им се представили учитељи и наставници и имали смо пријем првака и у школи није било уопште екстремно топло да би уводили измене – каже Анђеловић.

„Треба одложити почетак школске године“

Милорад Антић из Форума средњих стручних сматра да је Србија попут земаља које су одложиле почетак школске године требала да уради исто.

– Треба одложити почетак школске године. Нисам за то да се сада крше правила, да се ученицима дозволе бермуде, шортсеви, бретеле и друго што је неприкладно, али сам за одлагање наставе док не падну температуре, а то је око седам радних дана. Ретко која школи је климатизована у Србији, а оне које су климатизоване имају климе које не могу да створе услове пријатне за предавање – каже Антић за Блиц.