Грађани годинама скупљали новац за школски комби, школа без обавештења одлучила да ипак купи – ауто

Foto: Canva

Мрежа грађана Србије у Суботици оптужила је управу Основне школе „Матија Губец“ у Таванкуту за превару. Наиме из Мреже грађана тврде да је годинама прикупљан новац из донација грађана, за набавку школског комбија за превоз деце. Међутим, како тврде, уместо комбија школа је купила нови путнички аутомобил марке „дачија“.

Како се наводи у саопштењу те мреже, пре неколико дана родитељи ученика су им се обратили „непријатно изненађени објавом на друштвеној мрежи школе“, где је дуго очекивани комби заменила нова „дачија“ у којој се „поносно сликала директорица школе“.

„Револтирани родитељи испод фотографије нове ’дачије’ и директорице у њој, на званичној Фејсбук страници ОШ ‘Матија Губец’ у Таванкуту постављали су питања, писали поруке али одговора није било. Порука о новом возилу је обрисана једнако као и новац који су родитељи сакупљали“, пише у саопштењу.

Деца су, како су додали, „опет остала без превоза док ће се плаћање аутобуса када год има неких дешавања ван Таванкута наставити“.

Директорка школе одговара да се у дачији неће возити она, већ деца. За аутомобил, уместо комбија, одлучили су се, тврди, због цене.

„Планирано је било да купимо комби 8+1, како годинама нисмо успели прикупити ни трећину средстава, решили смо да купимо дачију 7, и кренули смо у потрагу за донаторима. Школа је пронашла донаторе који су дали већину средстава“, каже директорка основне школе „Матија Губец“ Станислава Стантић Прћић.

Признаје да је њен пропуст што родитељи о томе нису обавештени.

„Могуће да је промакло мени или неком другом да детаљно објасни, али увек је важна добра намера“, истиче директорка школе.

„Родитељи сматрају, да пошто нису добили образложење од менаџмента, да је у питању обмана или превара“, објашњава Наташа Гргорчић из „Мрежа грађана Србије“.

Ни једно ни друго, тврди директорка и обећава да ће дачијом ђаци путовати на такмичења, излете и на радионице, а да би се и у комбију возили у више тура.

Извор: Бета/Н1