Школски педагози и психолози добиће мање повећање од наставника: „То је покушај дискриминације запослених у школама“

Foto: Canva

Удружење „Психолози и педагози у школама Србије“ издало је саопштење у ком се изражава оштар протест поводом, како кажу, најновијих покушаја Владе Републике Србије и Министарства просвете да деградира и понизи просветне раднике понудом упућеном репрезентативним синдикатима за повећање зарада од јануара 2025. године, наставном особљу 12% и ненаставном особљу 8%.

– Не улазећи у понуђене проценте повећања зараде који се косе са свим ранијим
договорима, покушај дискриминације запослених у школама и поделу на наставно и
ненаставно особље доживљавамо као сраман потез који никако не приличи Министарству просвете и државним органима Републике Србије. Питамо се, да ли смо као стручни сарадници поново заборављени, испуштени из вида или намерно скрајнути као мање вредни, чак и помена и објашњења. – наводи се у саопштењу Удружења психолога и педагога у школама Србије.

Додатно истичу чињеницу да су се од новембра 2023. до марта 2024. године одвијали преговори Психолога и педагога запослених у школама Србије са представницима Министарства просвете, како би се решио статус стручних сарадника по многим питањима.

– Упркос договору и обећању представника Министарства просвете на састанку одржаном 25. марта 2024. године да ће се разговори наставити након формирања нове Владе, до тога није дошло. Министарство просвете и Влада Републике Србије заузели су став да игноришу наше захтеве за наставком разговора које смо им упућивали у више наврата од јуна месеца. – тврде из Удружења.

Сами захтеви се, како је објашњено, односе на повећање броја стручних сарадника у школама, решавање бројних административних питања, решавање техничких грешака у систему за обрачун плата, где су стручни сарадници дискриминисани у односу на наставнике и одељењске старешине немогућношћу да им се плати рад преко норме, замена одсутног колеге и сл., као и решавања материјалног статуса.

– Не треба бити ни психолог, ни педагог, да би се схватило да игнорисање проблема доводи само до његове ескалације, зато позивамо Министарство просвете да озбиљно размисли о последицама игнорисања нагомиланих проблема у нашем образовном систему и укаже дужно поштовање подједнако свима који брину о васпитању и образовању наше деце. – закључује се у саопштењу Удружења психолога и педагога у школама Србије.