Министарство и синдикати имају различите податке – колико је школа данас заправо штрајковало?

Сва четири репрезентативна синдиката позвала су своје чланове да данас обуставе наставу у школама и да у 12 сати дођу на протестно окупљање испред Скупштине Србије, после чега су кренули у шетњу до зграде Владе у Немањиној. Штрајку су се прикључили и запослени у појединим вртићима. На основу података које је прикупило Министарство просвете, објављено је да је 48,32 одсто школа радило нормално, а да је настава потпуно обустављена у 23,39 одсто образовних установа.

Подсетимо, након јучерашњег састанка на ком је представницима синдиката саопштено да више од 12% повећања не могу да добију, те да све ставке на које се Влада обавезала не могу бити испуњене, просветни радници данас своје незадовољство исказују штрајком и протестом.

Учесници протеста носили су носе транспаренте „Опет сте нас преварили“, „Рушење просвете Србија без будућности“, „Ако вас због наше плате није блам, ви проведите са децом један дан“.

Весна Војводић из ГСПРС Независност казала је да слика побуњене просвете треба да буде у свим националним читанкама, а поред те слике да буде „крунисана глава наше министарке“. Војводић је истакла да није проблем у парама, пара има али нема праведне расподеле.

Насупрот подацима Министарства о броју школа које су обуставиле наставу, стоје подаци синдиката који кажу да је данас нормално радило свега 10% школа, односно да је 90% било у некој врсти обуставе, док је више од половине потпуно обуставило рад.

У мини-анкета коју смо спровели на Инстаграм страници Зелене учионице, питали смо пратиоце – Да ли је школа коју похађају њихова деца данас радила нормално? Потврдно је одговорило 45% родитеља, док је 43% дало одричан одговор. Свега 12% родитеља казало је да су часови у школи коју похађа њихово дете били скраћени.