Просветни радници не желе наставак дијалога док се не испоштује ПОТПИСАН Протокол: „Да идемо тамо, да пијемо кафе и да се дружимо, то је губљење времена“

Министарка просвете упутила је данас јавни позив представницима репрезентативних синдиката просвете да наставе започети дијалог о повећању плата у наредној календарској години. 

„Почетна плата данас је 76.000 за почетнике, а уколико има старешинство, плата је око 93.000. Са повећањем од 12 одсто, та плата ће износити око 105.000“, казала је Ђукић Дејановић за РТС.

Министарка је навела и да је по споразуму који је потписан прошле године скоро све испуњено. Истакла је да је коефицијент за разредно старешинство повећан са четири на седам процената, као и да се ради на повећању нивоа безбедности у школама.

Говорећи о изменама и допунама кривичног законика који је сада на јавној расправи, Ђукић Дејановић је позвала да се тој расправи укључи и шира јавност посебно просветни радници и да дају своје сугестије.

„Имаћемо дакле, неупоредива оштрије санкције него када су у питању друге професије“, рекла је она.

Према њеним речима, постоје и одређени аранжмани са ММФ-ом и морамо се држати и неких стандарда.

„Да ли је 12 милијарди које смо ребалансом више уложили него што је било предвиђено пре ребаланса у потребе просвете? Да ли је то довољно? Ми знамо да није. Волели би смо да је много више, али не мислимо да ће штрајк, неће то решити“, истакла је она.

Када је реч о повећању коефицијената, министарка је поручила да синдикати о томе не желе да разговарају.

„Они желе да ово повећање буде по структури другачије, а по количини веће, а нажалост, морам да их разочарам – већа количина новца не постоји, већ постоји ова којом располажемо“, рекла је она и додала да су спремни да чују предлоге синдиката.

Синдикати, с друге стране, кажу да ће се одазвати позиву за наставак преговора само ако Влада промени понуду за повишицу од 12 одсто за наставно и осам одсто за ненаставно особље.

„Да идемо тамо и да пијемо кафе и да се дружимо, ни нама ни њима није у интересу губљења времена. Ми имамо примарни посао, радимо у настави, нека нас обавесте када имају нешто конкретно“, изјавио је председник Уније синдиката просветних радника Србије Добривоје Марјановић за ФоНет поводом позива за наставак разговора који је синдикатима упутила министарка просвете.

Марјановић је додао да досадашњи састанци са представницима Владе заправо нису били преговори, већ је синдикатима само саопштавано да неће бити испоштован протокол који је потписан прошлог октобра, без било каквих конкретних рокова и наговештаја када би обећано изједначавање плата запослених у просвети са републичким просеком ипак могло да се деси.

Марјановић је навео и да се чекају сигнали Међународног монетарног фонда (ММФ) да би се знало на колика средства просвета може да рачуна.

Извор: Танјуг/Фонет/Зелена учионица