Како до функционалне породице?

 
Прихватање околности које препознајемо као нефункционалне, можда и деструктивне и безизлазне, затим способност и жеља за променом како тих околности тако и нас самих, први су корак ка стварању функционалне породице. Остварење је могуће уколико верујете да ваша породица може бити функционална и уколико активно радите на томе.
Пре свега, пред вас се поставља захтев да преиспитате своје ставове и личне истине, реконструишете постојећи и пређете на нов начин мишљења, пружате и сами користите могућност избора и промене.
1. Створите негујући и прихватајући породични системraspust-i-porodica
Једна од највећих потреба је потреба за прихватањем, потреба за доживљајем смисла у припадању некоме или нечему. Потреба за припадањем у вашој породици је моћнија од било чега другог. Следећа листа сугестија вам може помоћи да порадите на духу прихватања:
– створите сигурност и мир у вашем дому – деца базу сигурности стичу уз родитеље. Када су деца у конфликту унутар свог дома, њихова сигурност је пољуљана. Неколико акција могу осигурати могућност да ваша породица постане и остане стабилна база за вашу децу:
– уколико свађа има, нека остану изван видокруга ваше деце, ипак, у разговору са децом проверите да ли су их емотивно доживели и како, приближите им распараву као конструктивни вид комуникације који не искључује љубав
– не користите шаблоне вербалне злоупотребе, токсични су и повређујући за дете
– суочите се са деструктивним понашањем, помозите члану породице да их превазиђе и усвоји конструктивне моделе понашања
– уколико има насиља у породици, прекните са њим одмах, потржите помоћ, пре свега стручну
– дозволите испољавање аутентичности сваког члана породице – свако дете долази на свет са индивидуалним вештинама, способностима, интересима и талентима. Све то чини јединствени идентитет особе, његово аутентично биће. Аутентична деца имају смисао за надање, осећање да је данас забавно оно што је било јуче и да ће сутра бити забавно оно што је данас. Следеће сугестије ће вам помоћи да почнете са откривањем аутентичности, скривених талената и интересовања ваше деце:
– поштујте и охрабрујте јединственост ваше деце
– обратите пажњу на оно што ваша деца добро раде (više…)