Kako do funkcionalne porodice?

14 februara, 2015

 
Prihvatanje okolnosti koje prepoznajemo kao nefunkcionalne, možda i destruktivne i bezizlazne, zatim sposobnost i želja za promenom kako tih okolnosti tako i nas samih, prvi su korak ka stvaranju funkcionalne porodice. Ostvarenje je moguće ukoliko verujete da vaša porodica može biti funkcionalna i ukoliko aktivno radite na tome.
Pre svega, pred vas se postavlja zahtev da preispitate svoje stavove i lične istine, rekonstruišete postojeći i pređete na nov način mišljenja, pružate i sami koristite mogućnost izbora i promene.
1. Stvorite negujući i prihvatajući porodični sistemraspust-i-porodica
Jedna od najvećih potreba je potreba za prihvatanjem, potreba za doživljajem smisla u pripadanju nekome ili nečemu. Potreba za pripadanjem u vašoj porodici je moćnija od bilo čega drugog. Sledeća lista sugestija vam može pomoći da poradite na duhu prihvatanja:
– stvorite sigurnost i mir u vašem domu – deca bazu sigurnosti stiču uz roditelje. Kada su deca u konfliktu unutar svog doma, njihova sigurnost je poljuljana. Nekoliko akcija mogu osigurati mogućnost da vaša porodica postane i ostane stabilna baza za vašu decu:
– ukoliko svađa ima, neka ostanu izvan vidokruga vaše dece, ipak, u razgovoru sa decom proverite da li su ih emotivno doživeli i kako, približite im rasparavu kao konstruktivni vid komunikacije koji ne isključuje ljubav
– ne koristite šablone verbalne zloupotrebe, toksični su i povređujući za dete
– suočite se sa destruktivnim ponašanjem, pomozite članu porodice da ih prevaziđe i usvoji konstruktivne modele ponašanja
– ukoliko ima nasilja u porodici, preknite sa njim odmah, potržite pomoć, pre svega stručnu
– dozvolite ispoljavanje autentičnosti svakog člana porodice – svako dete dolazi na svet sa individualnim veštinama, sposobnostima, interesima i talentima. Sve to čini jedinstveni identitet osobe, njegovo autentično biće. Autentična deca imaju smisao za nadanje, osećanje da je danas zabavno ono što je bilo juče i da će sutra biti zabavno ono što je danas. Sledeće sugestije će vam pomoći da počnete sa otkrivanjem autentičnosti, skrivenih talenata i interesovanja vaše dece:
– poštujte i ohrabrujte jedinstvenost vaše dece
– obratite pažnju na ono što vaša deca dobro rade
– tražite najbolje namere u postupcima vaše deci
– posvetite se porodičnoj dinamici – to znači da treba odlučiti da aktivno radite na poboljšanju vaše porodične situacije. Moguće je da uradite neke od sledećih stavri:
– razmotrite i reorganizujte vaše vreme i obaveze da biste mogli da posvetite više vremena svojoj deci
– odvojite vreme za potrebe porodice svakog dana
– kroz druženje i posvećivanje deci pomozite im da postave i postignu svoje ciljeve
2. Unapredite ritam vašeg porodičnog života
Deci je potreban ritam, pravila i rituali, za njih nije dobro kada oni ne postoje. Ovo je kritična tačka dobrog funkcionisanja porodice. Evo nekoliko koraka koji će poboljšati vaš ritam:
– napravite predvidljivi red vašeg porodičnog života – možda će biti teško da napravite raspored porodičnih događaja i zadataka, ali vašoj porodici je potraban ritam. Stopa napredovanja kroz dan može se organizovati kroz sledeće aktivnosti:
– odredite vreme za obroke
– odredite vreme za počinak
– napravite listu dnevnih obaveza i zaduženja
– budite odgovorni za svoje izbore – izbori koje vi napravite su vaša odgovornost i oni utiču na vaše interakcije sa bilo kojim članom porodice. Prihvatanje sopstvene odgovornosti znači da ćete biti voljni da postavite sebi sledeća pitanja:
– da li postoje neka ponašanja ili loše navike koje treba da ukinem, promenim
– da li sam, na bilo koji način, postupio/la nepravedno prema svojoj deci ili partneru
– da li mi je posao prioritetniji od porodice
3. Budite aktivni u komunikaciji
Vaša pažnja i prisutnost su jedne od najbitnijih stvari koje treba da podarite svojoj deci. Smisleni i konstruktivni razgovori ispunjavaju dečiju potrebu za prihvatanjem, samopoštovanjem, ohrabrenjem i sigurnošću.
– promenite okruženje u kom se odvija komunikacija – deca su mnogo opuštenija, mnogo više prihvataju i lakše se otvaraju u sigurnom i spontanom okruženju, nego kada ih postavite da «sednu i razgovaraju». Evo nekoliko strategija za ohrabrivanje aktivne komunikacije:
– odgovorite na svaki detetov poziv za razgovor
– iskoristite vreme za razgovor u kolima, prodavnici, čekaonici…
– diskutujte za vreme igre
– slušajte muziku, gledajte film sa decom i podelite mišljenja
– diskutujte o osetljivim drustvenim teme– ove diskusije imaju svrhu da naučite vašu decu kako da izraze svoje mišljenje i kako da komuniciraju. Ako napravite forum sa vašom decom, gde bi ona mogla da se iskažu, to je šansa da podignete njihovo samopouzdanje i poboljšate njihove komunikacione veštine.
radite stvari zajedno – napravite grupnu organizaciju koja traži učestvovanje svih članova porodice, kao što su:
– nabavka, čišćenje kuće, pranje kola, sređivanje bašte, spremanje obroka
– sprovođenje kreativne ideje jednog člana porodice u kojoj učestvuje cela porodica
– zajedno organizujte izlet, putovanje, druženje, zabavu
4. Naučite kako da se nosite sa krizama
Kada se radi o porodičnom životu, nije pitanje da li će se kriza javiti, već je pitanje kada, u kojoj situaciji. Koliko god vam je život lagodan, koliko god ste dobri roditelji, izbiće poneka kriza jer su one sastavni i, vrlo često, pokretčki deo razvoja. Najbolji način da se nosite sa krizama je da, imajući u vidu vaše potencijale i iskustva sa prehodnim krizama, radite na svom kapacitetu za promenu:
– budite spremni pre nego kriza pogodi
– budite svesni znakova upozorenja, ne zanemarujte ih, već obraćajte pažnju na njih
– otklonite opsanost– osluškujte i posmatrajte, budite prisutni, sprečite dovođenje dece u opasane situcije, koristite i mere zaštite i mere zabrane
– radite na problemu, a ne na osobi– nikada nemojte kriviti člana porodice zato što je izbila kriza. Kada ste ljuti na dete možete biti u jakom iskušenju da ga okrivite ili kritikujete, ali ako vam to pređe u naviku, dete će naučiti da krije stvari od vas. Tako detetu rušite pozitivnu sliku o sebi, urušavate samopouzdanje, uskraćujete mogućnost prihvatanja odgovornosti i prevazilaženja problema
– zatvorite niz– kada nastupi kriza članivi porodice često okrivljuju jedni druge zbog te krize. Vaša veza bi trebala da opstane iznad i izvan okrivljavanja i ličnih napada. Ako članovi porodice nisu u stanju da se okrenu jedni drugima, kriza će poljuljati ili čak srušiti porodičnu zajednicu
– analizirajte krizu – Preispitivanje situacije ili odnosa, prihvatanje odgovornosti, kao i uzimanje u obzir okolnosti pod kojima se javlja kriza, put su do pronalaženja smisla, značenja. Odatle ide put ka promeni i razrešenju krize, ka uspostavljanju ponovne stabilnosti porodičnog funkcionisanja.
 
5. Pružajte ljubav
Razumevanje, podrška, bliskost, tolerancija, doslednost, prijateljstvo, strpljenje…krupne reči primenljive u svakodnevnici! Ljubav je najveći kvalitet koji povezuje članove porodice, iskazuje se na razne načine, autentično i neponovljivo.
– ljubite, mazite, grlite, upućijte lepe reči, smejte se, negujte porodične relacije
– uživajte u svakom trenutku koji porovodite sa porodicom, imajući na umu da je kvalitet tog vremena daleko bitniji od količine vremena koji joj posvećujete
– posvetite se sebi baš kao što se posvećujete i deci i partneru
– neka vam porodica u svakom smislu i u svakom trenutku bude prioritet!
Pišu : Renata Senić i Aleksandra Đorđević
Izvor: http://psihoterapijsketeme.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama