Како до функционалне породице?

фебруар 14, 2015

 
Прихватање околности које препознајемо као нефункционалне, можда и деструктивне и безизлазне, затим способност и жеља за променом како тих околности тако и нас самих, први су корак ка стварању функционалне породице. Остварење је могуће уколико верујете да ваша породица може бити функционална и уколико активно радите на томе.
Пре свега, пред вас се поставља захтев да преиспитате своје ставове и личне истине, реконструишете постојећи и пређете на нов начин мишљења, пружате и сами користите могућност избора и промене.
1. Створите негујући и прихватајући породични системraspust-i-porodica
Једна од највећих потреба је потреба за прихватањем, потреба за доживљајем смисла у припадању некоме или нечему. Потреба за припадањем у вашој породици је моћнија од било чега другог. Следећа листа сугестија вам може помоћи да порадите на духу прихватања:
– створите сигурност и мир у вашем дому – деца базу сигурности стичу уз родитеље. Када су деца у конфликту унутар свог дома, њихова сигурност је пољуљана. Неколико акција могу осигурати могућност да ваша породица постане и остане стабилна база за вашу децу:
– уколико свађа има, нека остану изван видокруга ваше деце, ипак, у разговору са децом проверите да ли су их емотивно доживели и како, приближите им распараву као конструктивни вид комуникације који не искључује љубав
– не користите шаблоне вербалне злоупотребе, токсични су и повређујући за дете
– суочите се са деструктивним понашањем, помозите члану породице да их превазиђе и усвоји конструктивне моделе понашања
– уколико има насиља у породици, прекните са њим одмах, потржите помоћ, пре свега стручну
– дозволите испољавање аутентичности сваког члана породице – свако дете долази на свет са индивидуалним вештинама, способностима, интересима и талентима. Све то чини јединствени идентитет особе, његово аутентично биће. Аутентична деца имају смисао за надање, осећање да је данас забавно оно што је било јуче и да ће сутра бити забавно оно што је данас. Следеће сугестије ће вам помоћи да почнете са откривањем аутентичности, скривених талената и интересовања ваше деце:
– поштујте и охрабрујте јединственост ваше деце
– обратите пажњу на оно што ваша деца добро раде
– тражите најбоље намере у поступцима ваше деци
– посветите се породичној динамици – то значи да треба одлучити да активно радите на побољшању ваше породичне ситуације. Могуће је да урадите неке од следећих ставри:
– размотрите и реорганизујте ваше време и обавезе да бисте могли да посветите више времена својој деци
– одвојите време за потребе породице сваког дана
– кроз дружење и посвећивање деци помозите им да поставе и постигну своје циљеве
2. Унапредите ритам вашег породичног живота
Деци је потребан ритам, правила и ритуали, за њих није добро када они не постоје. Ово је критична тачка доброг функционисања породице. Ево неколико корака који ће побољшати ваш ритам:
– направите предвидљиви ред вашег породичног живота – можда ће бити тешко да направите распоред породичних догађаја и задатака, али вашој породици је потрабан ритам. Стопа напредовања кроз дан може се организовати кроз следеће активности:
– одредите време за оброке
– одредите време за починак
– направите листу дневних обавеза и задужења
– будите одговорни за своје изборе – избори које ви направите су ваша одговорност и они утичу на ваше интеракције са било којим чланом породице. Прихватање сопствене одговорности значи да ћете бити вољни да поставите себи следећа питања:
– да ли постоје нека понашања или лоше навике које треба да укинем, променим
– да ли сам, на било који начин, поступио/ла неправедно према својој деци или партнеру
– да ли ми је посао приоритетнији од породице
3. Будите активни у комуникацији
Ваша пажња и присутност су једне од најбитнијих ствари које треба да подарите својој деци. Смислени и конструктивни разговори испуњавају дечију потребу за прихватањем, самопоштовањем, охрабрењем и сигурношћу.
– промените окружење у ком се одвија комуникација – деца су много опуштенија, много више прихватају и лакше се отварају у сигурном и спонтаном окружењу, него када их поставите да «седну и разговарају». Ево неколико стратегија за охрабривање активне комуникације:
– одговорите на сваки дететов позив за разговор
– искористите време за разговор у колима, продавници, чекаоници…
– дискутујте за време игре
– слушајте музику, гледајте филм са децом и поделите мишљења
– дискутујте о осетљивим друственим теме– ове дискусије имају сврху да научите вашу децу како да изразе своје мишљење и како да комуницирају. Ако направите форум са вашом децом, где би она могла да се искажу, то је шанса да подигнете њихово самопоуздање и побољшате њихове комуникационе вештине.
радите ствари заједно – направите групну организацију која тражи учествовање свих чланова породице, као што су:
– набавка, чишћење куће, прање кола, сређивање баште, спремање оброка
– спровођење креативне идеје једног члана породице у којој учествује цела породица
– заједно организујте излет, путовање, дружење, забаву
4. Научите како да се носите са кризама
Када се ради о породичном животу, није питање да ли ће се криза јавити, већ је питање када, у којој ситуацији. Колико год вам је живот лагодан, колико год сте добри родитељи, избиће понека криза јер су оне саставни и, врло често, покретчки део развоја. Најбољи начин да се носите са кризама је да, имајући у виду ваше потенцијале и искуства са преходним кризама, радите на свом капацитету за промену:
– будите спремни пре него криза погоди
– будите свесни знакова упозорења, не занемарујте их, већ обраћајте пажњу на њих
– отклоните опсаност– ослушкујте и посматрајте, будите присутни, спречите довођење деце у опасане ситуције, користите и мере заштите и мере забране
– радите на проблему, а не на особи– никада немојте кривити члана породице зато што је избила криза. Када сте љути на дете можете бити у јаком искушењу да га окривите или критикујете, али ако вам то пређе у навику, дете ће научити да крије ствари од вас. Тако детету рушите позитивну слику о себи, урушавате самопоуздање, ускраћујете могућност прихватања одговорности и превазилажења проблема
– затворите низ– када наступи криза чланиви породице често окривљују једни друге због те кризе. Ваша веза би требала да опстане изнад и изван окривљавања и личних напада. Ако чланови породице нису у стању да се окрену једни другима, криза ће пољуљати или чак срушити породичну заједницу
– анализирајте кризу – Преиспитивање ситуације или односа, прихватање одговорности, као и узимање у обзир околности под којима се јавља криза, пут су до проналажења смисла, значења. Одатле иде пут ка промени и разрешењу кризе, ка успостављању поновне стабилности породичног функционисања.
 
5. Пружајте љубав
Разумевање, подршка, блискост, толеранција, доследност, пријатељство, стрпљење…крупне речи применљиве у свакодневници! Љубав је највећи квалитет који повезује чланове породице, исказује се на разне начине, аутентично и непоновљиво.
– љубите, мазите, грлите, упућијте лепе речи, смејте се, негујте породичне релације
– уживајте у сваком тренутку који пороводите са породицом, имајући на уму да је квалитет тог времена далеко битнији од количине времена који јој посвећујете
– посветите се себи баш као што се посвећујете и деци и партнеру
– нека вам породица у сваком смислу и у сваком тренутку буде приоритет!
Пишу : Рената Сенић и Александра Ђорђевић
Извор: http://psihoterapijsketeme.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама