Ако не испуњавате обећања, правите велику грешку у одгајању деце

30 марта, 2015

 
Ако брзо попуштате од установљених правила и забрана, или не испуњавате обећања, правите велику грешку у одгајању деце. Тајна успешног родитељства крије се у доследности.
roditelji-deca-rucak-razgovor-1361477370-271689
Када обећате детету да ћете нешто учинити, испуните то, или избегавајте да обећавате немогуће. Ако не поштујете сопствену реч, градите код детета осећај да је у реду да крши дата обећања и да уверава друге у нешто што не може да испуни.
Уколико детету браните да се пење на ограду, или да скаче по кревету, немојте одустати од забране ни ако десети пут покушава да спроведе своју намеру у дело. Морате остати при својој одлуци и истрајати, чак и када дете почне да прави сцену.
Замолите остале укућане да увек стану уз вашу одлуку и изречену забрану, јер тако детету стављате до знања да је цела породица сложна у негативном ставу према ономе што оно ради.
Успоставите породична правила и могуће последице. Тако ће деца боље разумети правила, а имаће већи осећај одговорности, јер су учествовали у “изради правилника”.
Нека правила морају бити једнака за све чланове породице. Ако увек једете у дневној соби, не можете захтевати од детета да разуме да мора да једе за трпезаријским столом.
Када се правила односе и на родитеље, потрудите се да их не кршите. Када се то догоди, не заборавите на “казну”. Сви грешимо, али важно је како се боримо са грешкама. Зато пренесите свом детету значај признавања грешке, последица и враћања на прави пут.
Ако дете прекрши договорено правило, одмах реагујте и укажите му на последице које ће морати да се спроведу.
Не заборавите да јасно дефинишете правила. Ако захтевате од детета да буде уредно, објасните му шта све подразумева тај захтев. Можда ће дете желети да испоштује захтев, а не зна шта је све потребно да уради, па ће увек правити исте грешке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама