Ako ne ispunjavate obećanja, pravite veliku grešku u odgajanju dece

30 marta, 2015

 
Ako brzo popuštate od ustanovljenih pravila i zabrana, ili ne ispunjavate obećanja, pravite veliku grešku u odgajanju dece. Tajna uspešnog roditeljstva krije se u doslednosti.
roditelji-deca-rucak-razgovor-1361477370-271689
Kada obećate detetu da ćete nešto učiniti, ispunite to, ili izbegavajte da obećavate nemoguće. Ako ne poštujete sopstvenu reč, gradite kod deteta osećaj da je u redu da krši data obećanja i da uverava druge u nešto što ne može da ispuni.
Ukoliko detetu branite da se penje na ogradu, ili da skače po krevetu, nemojte odustati od zabrane ni ako deseti put pokušava da sprovede svoju nameru u delo. Morate ostati pri svojoj odluci i istrajati, čak i kada dete počne da pravi scenu.
Zamolite ostale ukućane da uvek stanu uz vašu odluku i izrečenu zabranu, jer tako detetu stavljate do znanja da je cela porodica složna u negativnom stavu prema onome što ono radi.
Uspostavite porodična pravila i moguće posledice. Tako će deca bolje razumeti pravila, a imaće veći osećaj odgovornosti, jer su učestvovali u “izradi pravilnika”.
Neka pravila moraju biti jednaka za sve članove porodice. Ako uvek jedete u dnevnoj sobi, ne možete zahtevati od deteta da razume da mora da jede za trpezarijskim stolom.
Kada se pravila odnose i na roditelje, potrudite se da ih ne kršite. Kada se to dogodi, ne zaboravite na “kaznu”. Svi grešimo, ali važno je kako se borimo sa greškama. Zato prenesite svom detetu značaj priznavanja greške, posledica i vraćanja na pravi put.
Ako dete prekrši dogovoreno pravilo, odmah reagujte i ukažite mu na posledice koje će morati da se sprovedu.
Ne zaboravite da jasno definišete pravila. Ako zahtevate od deteta da bude uredno, objasnite mu šta sve podrazumeva taj zahtev. Možda će dete želeti da ispoštuje zahtev, a ne zna šta je sve potrebno da uradi, pa će uvek praviti iste greške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama