“Ako pravilna nega zuba nije započeta u detinjstvu, nikad nije kasno da se počne”

april 14, 2023

Tek svaki šesti stanovnik naše zemlje, stariji od 25 godina, ima sve svoje zube, pokazuju najnovija istraživanja. Ova brojka je dovoljna da se upali alarm koji nas upozorava na nedovoljno znanje o oralnoj higijeni i pre svega, da još uvek nemamo svest o tome koliko je bitna preventiva.

Brend Curaprox, koji već 20 godina posluje u Srbiji, održao je edukativnu panel diskusiju o oralnom zdravlju naših građana u ekskluzivnom prostoru Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Stručni saradnici su na panelu govorili o važnosti preventive, a razbijeni su mnogi mitovi i zablude u vezi sa oralnom higijenom.

O korisnim i primenjivim savetima, ali i o statističkim podacima gde se kao nacija trenutno nalazimo, govorile su prof. dr Radmila Obradović, specijalista parodontologije i oralne medicine, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu, odsek Stomatlogija i na fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu na katedri stomatologije i dr Nataša Martić, specijalista parodontologije i oralne medicine.

Na pitanje da li je zdrav osmeh ugrožen u Srbiji, doktorka Obradović kaže da smo za lepotu osmeha prvenstveno zaduženi i odgovorni mi sami. Pravilnom i redovnom higijenom i negom usta i zuba čuvamo njihovo zdravlje.

“Iznenadiće vas podatak da čak 11,1 odsto stanovnika Srbije nema nijedan svoj prirodni zub. Adekvatnom preventivom, redovnom i pravilnom oralnom higijenom verujemo da možete doživotno sačuvati zdrave zube i desni.” rekla je profesorka doktorka Obradović.

Briga o oralnoj higijeni počinje i pre pojave prvih zubića. Za brigu o higijeni detetovih usta zaduženi su roditelji, koji svojim odnosom prema čišćenju zuba značajno utiču i na dete. Dr Nataša Martić savetuje da deci treba usaditi svakodnevnu obavezu pranja zuba, jer higijena se uči od malih nogu.

“Moram da naglasim da ako pravilna nega nije započeta u ranijim godinama, nikad nije kasno da se počne. Zdravi ste ukoliko su vam usta zdrava, a nekoliko osnovnih stvari će vam pomoći da održavate pravilnu oralnu higijenu. Temeljna nega, uz korišćenje meke četkice, paste za zube bez NLS-a (deterdženta), bez triklosana, i bez mikroplastike, interdentalne četkice i pravilnih tehnika je dobar put ka zdravom i lepom osmehu. Svakako preventivni pregledi i poseta stomatologu preporučuju se na šest meseci i jako su bitan deo rutine” rekla je doktorka Martić.

Zdrav osmeh je uspeh, poručuje Švajcarska kompanija Curaprox, čiji se proizvodi razvijaju i dizajniraju u Švajcarskoj od 1972. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama