Ako su škole sigurne, čemu kombinovana i onlajn nastava?

29 septembra, 2021

Iako sve osnovne i srednje škole redovno obaveštavaju nadležnu školsku upravu o broju učenika i zaposlenih kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom, a te podatke prikupljaju i zavodi za javno zdravlje, oni su za javnost tajna.


Ako pitate Ministarstvo prosvete upućuju vas na Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, iz „Batuta“ pak usmeravaju na Ministarstvo. Naš list danima traga za odgovorom o broju inficiranih u školama, koji bi potkrepio tvrdnju nadležnih da se epidemiološka situacija poboljšala, što je razlog zbog kojeg je od ponedeljka smanjen broj škola na kombinovanoj i onlajn nastavi.

Ministar prosvete Branko Ružić je u ponedeljak izneo podatke o izuzetno malom broju inficiranih, ali je zanimljivo da su ti procenti sredinom meseca bili još manji, a ogroman broj lokalnih samouprava je bio na netipičnim oblicima nastave.

Tako je Ružić 15. septembra kazao da je među zaraženim učenicima tek 0,5 odsto, a broj inficiranih nastavnika ne prelazi 1, 2 odsto.

U ponedeljak je rekao da broj zaraženih učenika ne prelazi 1,4 procenata, odnosno 1,8 odsto kada je reč o nastavnom i vannastavnom osoblju.

Da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa ministar je potkrepio podatkom da u 73,5 odsto škola nema odeljenja koja su upućena na onlajn nastavu.

O kom broju odeljenja je reč, koliko je tačno učenika, a koliko zaposlenih u školama kod kojih je otkriveno prisustvo virusa, pitanje je koje smo juče uputili i Ministarstvu prosvete i „Batutu“ ali odgovor nismo dobili.

Ko i zašto krije podatke o epidemiološkoj situaciji u obrazovnim ustanovama, ako je istina da nije zabrinjavajuća pitaju se i sindikati obrazovanja.

Jedan od njih, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, zatražio je od Ministarstva prosvete i Tima za škole da uz odluku o načinu rada škola u predstojećoj nedelji, koja se objavljuje svakog petka, budu navedeni i precizni podaci o broju novozaraženih đaka i zaposlenih u prosvetnom sistemu.

Skrivanje informacija unosi dodatnu sumnju u već upitne podatke koji se objavljuju, posebno kada je reč o inficiranim učenicima, jer se i dalje oni masovno ne testiraju, a škole beleže samo broj odsutnih đaka kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa.

U nekoliko beogradskih škola koje smo juče kontaktirali rekli su nam da podatke o epidemiološkoj slici šalju Školskoj upravi svake srede, a svakog dana o brojnom stanju zaraženih obaveštavaju predsednike opštinskih aktiva, koji ih dalje prosleđuju Školskoj upravi. Saznali smo i da sve škole ne prijavljuju svakodnevno te podatke Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda.

U toj zdravstvenoj ustanovi za Danas iznose poslednju raspoloživu statistiku za period od 20. do 26. septembra: pojava kovida je registrovana u 75 osnovnih i 40 srednjih škola; zaraženo je 48 zaposlenih u osnovnim i 45 u srednjim školama, kao i 456 osnovaca i 373 srednjoškolca.

– Upitno je koliko redovno škole dostavljaju podatke, ali ove cifre svakako nisu stvarni pokazatelj stanja. To bi značilo da većina srednjih škola u Beogradu nema nijednog zaraženog nastavnika u šta je teško poverovati. Imajući u vidu da je reč o ustanovi nadležnoj da prati broj inficiranih, pitanje koliko su u tom slučaju tačni podaci koje iznosi ministar – komentariše za Danas Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On smatra da ne postoji nijedan valjan razlog za skrivanje podataka. Broj od tek nešto preko jedan odsto inficiranih i nastavnika i učenika mu je, kako kaže, teško prihvatljiv „ako međusobno znamo da su cifre veće“.

– Na nivou gimnazija u Beogradu procenat se kreće između četiri i pet odsto, bar što se tiče nastavnika. Za decu je teže utvrditi, jer se dešava da izostaju i iz drugih razloga – ističe Markov.

Ministarstvo prosvete, dodaje, nema razlog da skriva broj obolelih „kad je jasno da je sve dozvoljeno i da je u ovom talasu prepušteno građanima da se ili vakcinišu ili zaraze“.

– Ako postoji potreba da se brojevi sakriju onda bi to samo moglo biti u cilju skrivanja nesposobnosti da se obezbedi veći obuhvat vakcinisanih među nastavnicima, kao i nespremnosti da se škola umesto zabavnih sadržaja stavi u fokus. Najzad, ako je sve u skladu sa podacima koje iznosi ministar, možemo samo da ga pozovemo da vrati sve učenike u škole, jer ako je broj inficiranih tako mali zašto smo na kombinovanoj i onlajn nastavi – pita se Markov.

Vesna Andrić

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Ako su škole sigurne, čemu kombinovana i onlajn nastava?

  1. Anica kaže:

    Dosta je nastavnika na bolovanju,naravno da se sve krije,razbolite se svi pa ko živ ko mrtav ili sa posledicama.

  2. Aleksa kaže:

    Dosta je i učenika zaraženo koronom.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama