Александар Вучић: “Нико не устаје наставницима у школи, јер су сви паметнији од наставника”

Председник Србије Александар Вучић гостовао је на телевизији Пинк и том приликом се осврнуо на положај просветних радника у Србији. Просветни радници су, оценио је, данас су Србији изложени великом притиску, а то каже, није добро.

– Нико не устаје наставницима у школи, јер су сви паметнији од наставника. Сви врше притисак на наставнике. Код Милице сам отишао једном у школу, код Данила никада. Наставници најбоље знају и ко смо ми да им се мешамо. – казао је Вучић.

Плате у просвети и здравству ће од 1. септембра, како је најављено бити повећане за 5,5 одсто. Синдикати тврде да то није довољно.

– Сад ће нови штрајк просветних радника, а од септембра добијају повећање од 5 посто. Ми то радимо за људе који разумеју, и који не траже повод за штрајк по сваку цену, као и за медицинске сестре којима смо првима повећали плате, јер нам одлази више њих него лекара. Тиме желимо да их зауставимо, да остану они који су овде и да се врате они који су у иностранству – рекао је Вучић.

Након овог повећања следује и редовно повећање у јануару, за додатних 10 одсто, подсетио је председник Вучић.

Наставник који данас зарађује око 75.000 динара имаће укупно око 11.000 динара више, док запослени у предшколском образовању, који у просеку зарађују око 60.000 динара, могу рачунати на укупно повећање од око 9.000 динара.