Aleksandar Vučić: Povećanje u prosveti 16%, prosečna plata biće blizu 90.000

7 juna, 2023

– Doneli smo odluku da posebno povećamo zarade u prosveti i još nekim sektorima, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti.

U predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, uključujući i učeničke i studentske domove, radi ukupno 143862 zaposlenih, izjavio je Vučić.

On je kazao da će “za ove ljude važiti posebna pravila”.

– Od 1. septembra idemo na povećanje plata od 5,5%, plus od 1. decembra još 10% što je ukupno 16%. Bićemo blizu 90.000 dinara prosečne plate bez dežurstava, starešinstava i tako dalje. – objasnio je Aleksandar Vučić.

– Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima. Imali smo muku u razgovorima sa MMF-om ali smo uspeli to da obezbedimo.

Osim povećanja u prosveti i čitavom javnom sektoru, najavljeno je i da će svako dete u Srbiji dobiti po 10.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Aleksandar Vučić: Povećanje u prosveti 16%, prosečna plata biće blizu 90.000

 1. Mima kaže:

  Bože, kakvo je ovo bacanje koske. Tu “povišicu” je već pojela inflacija, nećemo je ni osetiti.

 2. Anica oni kaže:

  A,u prodavnicama podivljale cene i tek će.Obezbedi ti stabilnost i funkcionisanje institucija,poštovanje zakona za sve,rad sa mladima na prevenciji nasilja,jasne procedure u sankcionisanju kršenja pravila ponašanja u školi,jačanje pozitivnih vrednosti i medijsku podršku takvim primerima.

 3. Anica kaže:

  Obezbedi ti funkcionisanje institucija,poštovanje zakona za sve,podršku normalnim vrednostima,preventivu nasilja među mladima,jasne procedure u sankcionisanju kršenja pravila ponašanja učenika u školi,značaj obrazovanja za napredak društva…Novac će pojesti inflacija, cene divljaju i tek će.Presipaš iz šupljeg u prazno.

 4. Nista novo kaže:

  Da li zbog povecanja plata cutite i spustate glave prosveto?????
  Jel vas zaista nije sram da kasnije izlazite sa tim da vam treba “podrska” od gradjana i da se nad vama “vrsi nasilje”?

 5. Velja kaže:

  I opet prosvetari ce imati platu ispod proseka a svi ostali u budzetu iznad proseka. Plata profesora je 74000 i u seprebru povecanje 4000 i ujanuaru jos 7000.Znacu ukupno povecanje je 11000.A plata ce od 1 januara biti 85000.A ostali u budzetu imaju mnogo vece plate i imace povecanje 11%.Profesor je ranije imao platu kao lekar a sada se vezuje njegova plata sa medicinsko sestrom koja ima srednju skolu. Skoro je receno da ce poboljšati materijali polozaja i ugled prosvetara. Pa sami prosvetari ocenite o cemu se radi. Ja mislim da nista nije uradjeno. Sve po starom

 6. Foton kaže:

  Hleba i igara-ne tražimo to.

 7. Natalija kaže:

  Zamazivanje očiju. Nema priče o pravim problemima. Ne kažem da plata nije važna, ali inflacija jede sve pred sobom tako da strepim od svakog povećanja.
  Šta je sa dostojanstvom prosvete?

 8. Aleksa kaže:

  ali 5,5 % i 10 % nije 16 %
  kakva je ovo računica
  ahahahahaa

 9. Jana Mrkic kaže:

  “Bicemo blizu 90 000 bez dezursta”, mene interesuje od kada se to dezurstvo placa u skolama? Ja vec 6 godina dezuram na svim mogucim takmicenjima, prijemnim ispitima bez ikakve nadoknade.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama