Алое Вера – чувар коже у летњем периоду

Лето је годишње доба за које се с правом каже да није пријатељ коже. Поред веома опасних сунчевих зрака, ту је и појачано знојење, досадни али и опасни убоди инсеката, морска вода, песак, бријање, депилација… Алергија на сунце је постала све учесталија а прате је црвенило, иритација и неретко болни пликови па и ране.

Неки од најефикаснијих средстава за борбу против ових непријатности јесу препарати и креме на бази Алое Вере. У унутрашњости листа Алое Вере се налази желатинаста маса, односно гел, који се и највише употребљава у медицини и козметици. С обзиром на то да има способност продирања у ткиво, овај гел се користи за зарастање рана и елиминисање различитих промена на кожи. Веома је благотворан код опекотина и црвенила изазваних сунчевим зрачењем. Такође, смирује кожу после убода инсеката, а штити и од иритације изазване депилацијом или бријањем. Његово јако антиинфламаторно дејство помаже код упале мишића након физичке активности.

У свету је познато преко 250 врста биљке алоје, али само четири имају лековито дејство. Алое Вера се налази на првом месту. Због високе нутритивне вредности и изузетних лековитих својстава, називају је и краљица лековитих биљака, тихи исцелитељ или биљка бесмртности. Она садржи више од 200 лековитих једињења и богата је витаминима А, Ц, Е и Б, као и цинком, калцијумом, хромом, гвожђем, манганом, калијумом, селеном… Садржи и хранљиве ензиме и аминокиселине неопходне за изградњу беланчевина.

Али и код одабира ових препарата, треба бити опрезан, и бирати проверене произвођаче. Чувени Krauterhof је представио Алое Вера гел који садржи чак 96% ове чудотворне биљке. Поред паковања од 100 и 250мл, од овог лета је доступан и у туби, што је погодно за путовања и плажне торбе. Дакле, поред шампона и пасте за зубе, проверите да ли сте спаковали и Алое Вера гел.

(ПР)