Ana Brnabić: Omogućićemo onlajn prijavu nasilja u školama

8 marta, 2021

Prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji, puštena je u rad i nosi naziv “Čuvam te”, objavila je premijerka Ana Brnabić na svom Instagram profilu.

“Pored vršnjačkog nasilja, koje je u fokusu ove platforme, ona je i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije”, navela je Brnabić na Instagramu.

Istakla je da vlada ima nultu toleranciju prema vršnjačkom nasilju, nasilju u školama, a posebno prema bilo kakvoj vrsti nasilja nad prosvetnim radnicima i dodala da je zato izmenjen Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju tog važnog problema.

Pojasnila je da na platformi “Čuvam te” roditelji, učenici i nastavnici mogu na jednom mestu naći sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama, a objedinjuju sve nadležne resore – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo zdravlja.

“Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pažljivo kreiralo različite obuke za sve tri grupe (decu, roditelje i nastavnike) i pozivam sve vas da ih isprobate. Za sada ih je kreirano pet, a nastavićemo da ih razvijamo i dalje u skladu sa rezultatima i iskustvima građana”, rekla je Brnabić.

Edukativni sadržaji su, kaže, namenjeni svim roditeljima, nastavnicima i učenicima srednjih škola i dodaje da će zbog zaštite maloletnika, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, deca osnovnoškolskog uzrasta obuke namenjene njima moći da prolaze samostalno samo uz prethodnu saglasnost roditelja ili staratelja.

Brnabić je naglasila da će platforma vremenom biti unapređivana i da se na tome kontinuirano radi.

Kako je dodala, sledeći važan korak je omogućavanje onlajn prijave nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama