Ана Брнабић: Омогућићемо онлајн пријаву насиља у школама

8 марта, 2021

Прва национална платформа за превенцију и заштиту од вршњачког насиља у Србији, пуштена је у рад и носи назив “Чувам те”, објавила је премијерка Ана Брнабић на свом Инстаграм профилу.

“Поред вршњачког насиља, које је у фокусу ове платформе, она је и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према наставницима и свим запосленима у школама широм Србије”, навела је Брнабић на Инстаграму.

Истакла је да влада има нулту толеранцију према вршњачком насиљу, насиљу у школама, а посебно према било каквој врсти насиља над просветним радницима и додала да је зато измењен Протокол о поступању у установи у одговору на насиље, занемаривање и злостављање, као први корак ка системском уређењу тог важног проблема.

Појаснила је да на платформи “Чувам те” родитељи, ученици и наставници могу на једном месту наћи све информације које се тичу врсте насиља и поступања у различитим ситуацијама, а обједињују све надлежне ресоре – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство за бригу о породици и демографију и Министарство здравља.

“Министарство просвете, науке и технолошког развоја је пажљиво креирало различите обуке за све три групе (децу, родитеље и наставнике) и позивам све вас да их испробате. За сада их је креирано пет, а наставићемо да их развијамо и даље у складу са резултатима и искуствима грађана”, рекла је Брнабић.

Едукативни садржаји су, каже, намењени свим родитељима, наставницима и ученицима средњих школа и додаје да ће због заштите малолетника, а у складу са Законом о заштити података о личности, деца основношколског узраста обуке намењене њима моћи да пролазе самостално само уз претходну сагласност родитеља или старатеља.

Брнабић је нагласила да ће платформа временом бити унапређивана и да се на томе континуирано ради.

Како је додала, следећи важан корак је омогућавање онлајн пријаве насиља, што ће омогућити грађанима да у сваком тренутку могу да пријаве насиље које укључује децу, али и да они лично прате ток и решавање своје пријаве.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама